Захищати українського виробника потрібно зважено – пропозиціонерка з Житомирщини Мусевич

musevych-1024x552

Депутатка Житомирської обласної ради від “Пропозиції” Алла Мусевич прокоментувала законопроект про створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. Документ, ухвалений майже рік тому у першому читанні, пропонує внести зміни до системи публічних закупівель Prozorro: надавати перевагу на тендерах вітчизняним машинобудівникам. Тобто, фактично передбачає недопуск на торги продукції, яка не має відповідного ступеня локалізації продукції (від 25 до 40%).

На думку пропозиціонерки, законопроект містить у собі здорову і доволі прагматичну ідею щодо створення позитивних чинників для стимулювання української економіки, в тому числі, і через нову процедуру публічних закупівель. Сама лише ідея локалізації, яку пропонують автори від чотирьох різних політичних сил, заслуговує на прискіпливу увагу, адже нині рівень проникнення імпорту в публічні закупівлі за багатьма галузями сягає 50%, у той час як відповідний показник розвинутих країн складає не більше 4-5% всіх закупівель.

Законопроєкт про локалізацію враховує саме інтерес України, адже через механізм локалізації зобов’язує іноземних постачальників виробляти від 25% до 40% замовленої продукції на території нашої держави. Це означає надходження інвестицій і створення робочих місць, а відтак бюджети різних рівнів отримають додаткові фінансові надходження", – зазначила Алла Мусевич.

Водночас на думку депутатки від “Пропозиції”, до подібних питань потрібно підходити вкрай виважено:

Положення проєкту не повинні суперечити зобов’язанням України, що випливають з членства в міжнародних організаціях. В тому числі, прискіпливого дослідження вимагає питання локалізації – вимога нового закону не може носити дискримінаційний характер щодо суб’єктів ринку, а запровадження повного комплексу запропонованих заходів має базуватися на ґрунтовному дослідженні економічних зисків і ризиків".