Замість зміцнення фінансової спроможності громад держава намагається залізти в їхню кишеню – співзасновник “Пропозиції” Олексій Каспрук

аиб

Співзасновник партії “Пропозиція”, міський голова Чернівців (2014-2020рр) Олексій Каспрук прокоментував законопроект 5600, який Верховна Рада 1 липня ухвалила у І читанні. Йдеться про збільшення податкового навантаження. 

Останні 20 років замість збільшення бази оподаткування, встановлення рівних правил для всіх платників держава постійно збільшує навантаження на тих, хто платить. Урядовий законопроект 5600 не став винятком, заявив пропозиціонер.

Вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку вигідне лише власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Водночас місцеві бюджети втратять 2,4 млрд. грн. Це величезний ресурс для розвитку громад, який вони втрачають. І це при тому, що у цьому році обсяги трансфертів місцевим бюджетам порівняно з попереднім планують зменшити на 47,9 млрд.грн. Про компенсацію цих втрат, хоча б збільшенням до 80% частки зарахування до місцевих бюджетів податку з доходів фізичних осіб, урядовці згадують неохоче, додав Олексій Каспрук:

Держава у черговий раз замість зміцнення фінансової спроможності громад знову намагається запустити руку в їхню кишеню. Чи стимулюватиме це економічне зростання? Переконаний, що ні. Знову ходимо по колу і замість фінансової децентралізації намагаємося максимально послабити економічну самостійність громад, позбавити їх ресурсів для розвитку, щоб змусити заглядати у рот столичним можновладцям в очікуванні субвенцій.

Не треба винаходити велосипед.  Встановіть прозорі правила гри, коли усім зручно і вигідно сплачувати податки, дайте можливість громадам самостійно формувати свій фінансовий ресурс та розпоряджатися ним без  «государевого ока» з Києва. Місцеве самоврядування вже виросло із дитячих штанців. Краще залишіть громадам своє, а цісарю цісареве…

Співзасновник «Пропозиції» також нагадав ключовий принцип партії: «Наш ідеал майбутнього устрою країни – соціальна держава участі, побудована «знизу вгору». І провів аналогію з відомою казкою про «Пригоди Чиполіно», коли принц Лимон вводить податок на опади. Всім відомо, що з того вийшло…»