Завдяки «податку на Google» держбюджет отримає близько 3 млрд грн щорічно – пропозиціонерка з Дніпропетровщини Альона Турчак

turchak-1024x576

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4184, який зобов’яже інтернет-гігантів, які працюють в Україні, сплачувати податки до українського держбюджету. Документ, зокрема, передбачає, що міжнародні компанії, які діють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі, платитимуть податки, зокрема ПДВ.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

Так званий «податок на Google» зобов’язує міжнародні компанії сплачувати ПДВ за надання електронних послуг в Україні, що буде додатково наповнювати бюджет. Фактично, закон наближує податкове вітчизняне законодавство до законодавства ЄС в частині оподаткування електронних послуг, пояснила пропозиціонерка. Під дію цього закону підпадають платні сервіси таких компаній, як Google, Facebook, YouTube, а також сервіси Netflix, Apple TV, хмарні технології Apple iCloud, Google Drive та надання послуг з реклами в інтернеті, мобільних додатках та інших електронних ресурсах (Facebook, Instagram).

Відтепер вони будуть оподатковуватись ПДВ, що може принести до бюджету близько 3 млрд грн. Водночас попри запевнення авторів документа, що новація ніяк не зачепить простого користувача соцмереж і пошукових сервісів, я б не була настільки оптимістичною. Не виключене збільшення вартості електронних послуг, бо ПДВ є непрямим податком і сплачується кінцевим споживачем шляхом його включення до товару чи послуги. Втім ціни на електронні послуги будуть залежати від ринкової кон’юнктури», – зазначила Альона Турчак.