Завтра у Парижі збираються "надати охорону" українському борщу

борщ

Вже у п'ятницю, 1 липня, український борщ може бути визнаний ЮНЕСКО "нематеріальною культурною спадщиною, яка потребує термінової охорони". Про це повідомила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, повідомляє Горсовет.

У березні минулого року міністерство внесло на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє по відношенню до українського елементу "Культура приготування українського Борщу" до репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства, - розповіла Джапарова.

За її словами, це питання мало розглядатися у 2023 році, в ЮНЕСКО вважають, що через війну цей смачний об'єкт культурної спадщини опинився під загрозою. Тому організація вирішила розглядати питання борщу поза чергою. Розгляд українського досьє відбудеться 1 липня 2022 року в Парижі.

Зауважимо, ще у 2020 році культуру приготування українського борщу дорівняли до нематеріальної культурної спадщини України, за рішенням  Експертної ради при Міністерстві культури. Та навіть й без офіційного визнання українці знають, що борщ - це наша головна страва, навіть символ,  хоча аналогічний "овочевий суп" є й у інших східних слов’ян. Але те зовсім не наш борщ!

Що варто знати про головну українську страву:

  • Борщ готують майже 500 років. Він згадується у новгородських рукописних книгах 16-17 століть. Поради з приготування борщу з борщівника, буряка і капусти зустрічаються і в літературній пам'ятці 16 століття - "Домострої".
  • Згадується борщ і у поемі Івана Котляревського "Енеїда", яка написана понад 220 років тому.
  • Перші борщі варили без картоплі і помідорів - вони не були поширені на території України. Страву готували з м’яса, капусти й буряка. Кислинки надавали за рахунок сироватки, кислого молока, кислої капусти, ягід або незрілих яблук. Лише на рубежі 19-20 століть в український борщ потрапили томати.
  • Назву борщу пов’язують з одним з інгредієнтів - борщівником, молоді листя якого додавали до страви 200 років тому. 
  • Борщ готують у Білорусі, Польщі, Литві, Молдові, Румунії, але за своїми рецептами. А ось у кухнях західних країн борщ відсутній. Нерідко іноземці, куштуючи його вперше, відчувають справжній культурний шок.
  • Борщ у алюмінієвих тубах супроводжує космонавтів на орбіті (але визнаємо, що це не справжній борщ). 
  • Завдяки буряку борщ корисний для серця і судин, а також допомагає  позбавитись зайвих кілограмів.
  • За допомогою неофіційного "індексу борщу" оцінюють  реальну купівельну спроможність валют, підраховуючи вартість набору продуктів для приготування каструлі цієї страви та слідкують, як вона змінюється.
  • Восени відзначають свято борщу.

Нагадаємо, 93 роки тому визнали заслуги легендарної для Дніпра людини, яка пропагандувала волелюбне козацтво та заповіла поховати себе під гопак.