Збільшення чисельності тварин на Дніпропетровщині: як війна вплинула на фауну

kosulia-1536x864

Фахівці визнають, що з початком повномасштабного вторгнення тварин та птахів на теренах області стало значно більше. З’явились деякі незвичні для нас представники фауни. У той же час пернаті мігранти оминають зони бойових дій, внаслідок чого на Дніпропетровщині їх помічають рідше.Про це повідомляє сайт «Наше місто».

Зазначимо, що ще до початку великої війни в області почали з’являтися тварини, які через обстріл були змушені залишити рідні місця. Так у 2017-2018 роках мешканці Межевського та Петропавлівського районів повідомляли про нерідкі зустрічі з лісовими хижаками. А у П’ятихатському районі жінка бачила вовка на околиці свого села. Тоді зоологи припускали, що хижаки мігрували із Донецької області, де на той час їм було некомфортно. Ну а після початку повномасштабного вторгнення в області побільшало не лише хижаків, а й інших тварин.

 
За інформацією Східного лісового офісу, побільшало пернатої дичини, яка осіла на території нашої області. Якщо в обліку за минулий рік птахів було 135 тисяч, то зараз їх стало 143 тисячі. Зокрема, у мисливських угіддях, які знаходяться на територіях Новомосковської та Петриківської філій, нарахували 527 фазанів та 250 сірих куріпок. Збільшилася також чисельність хутрових тварин. У 2023 році за результатами обліку їх було 102 тисячі, цьогоріч – більше 117 тисяч.

Щодо копитних, то за підсумками обліку  минулого року їх було 6365 голів, станом же на лютий 2024-го стало 8698. У Дніпровському районі (колишній Царичанський) навіть були помічені 2 лося, які не є характерним видом для нашого регіону.

На думку експертів, збільшення диких тварин зумовлено їхнею “вимушеною міграцією”, через війну. Вони можуть як залишатися у наших лісах, так і йти далі, використовуючи Дніпропетровщину як буферну зону.

 
– Безумовно, тварин стало набагато більше, – каже Олександр Олійник, провідний  мисливствознавець Східного лісового офісу. – Побільшало косуль, лисиць, фазанів. Причини очевидні: заборона полювання та фактор занепокоєння, зумовлений війною. Стало більше шакалів. Якщо кілька років тому цих тварин бачили епізодично, то зараз шакалів регулярно зустрічають у Солонянському, Синельниківському, Томаківському районах.
 
Війна вплинула також на “логістику” пташиних міграцій.

 
– Звісно, війна внесла свої корективи, – зазначає Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник природного заповідника “Дніпровсько-Орільський”. – Оскільки вже два роки заборонено полювання, традиційні мисливські види почуваються вельми привільно. Ну, а крилатих мігрантів обстріли лякають. Наприклад, гуси кардинально підкоригували логістику. Раніше їх міграції були масовими, а зараз спостерігаються лише окремі зграйки. Можливо, обережні птахи про всяк випадок облітають райони бойових дій.

За матеріалами Наше Місто.