Зміцнення імунітету з бджолиною пергою: рекомендації експертів

3-04

Серед різноманітних продуктів бджільництва особливе місто займає перга, або так званий “бджолиний хліб”. Цей унікальний продукт є не лише їжею для бджолиної сім'ї, але й природним засобом зміцнення імунітету та профілактики низки захворювань. В чому основна користь цієї речовини для організму людини та як вона допомагає підвищити імунітет, розповів інформаційний портал voschina.com.ua.

Як відбувається утворення перги

3-01

Перга – це продукт своєрідної консервації у бджіл. Запечатування медом зберігає практично всі корисні властивості квіткового пилку, який є головним компонентом перги. В стільникових коморках протягом кількох тижнів відбувається ферментування цієї речовини. Процес супроводжується такими подіями:

  • пилкові зерна втрачають здатність до проростання;
  • сахароза трансформується у глюкозу та фруктозу;
  • відбувається зростання кількості вітаміну К;
  • цукри перетворюються на молочну кислоту;
  • збільшується термін зберігання продукту;
  • збільшується вміст антиоксидантів. 

Склад перги

3-02

В результаті всіх вищевказаних трансформаційі створюється перга. Хімічний склад цього продукту бджільництва відрізняється наявністю:

  • вітамінів групи Е, С, D, K, P;
  • вітамінів групи В;
  • великої кількості мікроелементів: йоду, фосфору, марганцю, хрому, калію, цинку, магнію тощо;
  • глюкози та фруктози;
  • природніх ферментів;
  • каротиноїдів;
  • амінокислот: гліцин, тирозин, лізин тощо;
  • натуральних жирних кислот.

Через такий набір компонентів перга має низку властивостей, корисних для людського організму. При споживанні цей продукт:

  • сприяє знищенню шкідливих бактерій;
  • підвищує рівень імунітету;
  • знімає запалення в ротовій порожнині та у верхніх бронхіальних шляхах;
  • сприяє правильній роботі ендокринної системи;
  • сприяє уповільненню старіння організму (завдяки наявності антиоксидантів);
  • прискорює регенерацію клітин в організмі;
  • сприяє нормалізації роботи нервової системи;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • відрізняється антигістамінним ефектом;
  • сприяє нормалізації рівня цукру в організмі.

Показання для вживання перги

3-04

Бджоли використовують пергу для годування личинок, які за рахунок високої калорійності продукту дуже швидко перетворюються на дорослі особи.

Зрозуміло, що склад перги може бути дещо неоднорідним, оскільки продукт зазвичай готується з пилку різних рослин. Багато в чому це залежить від місцезнаходження вулику, а також уподобанням бджолиної сім'ї: запиленням яких рослин вона надає перевагу.

Як і багато інших продуктів бджільництва, користь перги неможливо переоцінити. Її часто рекомендують вживати для профілактики цілої низки захворювань:

  • хвороб ШКТ;
  • простатиту та інших проблем зі статевою системою;
  • атеросклерозу;
  • хвороб щитовидної залози;
  • мастопатії;
  • проблем серцево-судинної системи;
  • хвороб очей тощо.

Також вживання перги буде актуальним при наявності слабкого імунітету, під час дуже повільного зростання маси тіла у дітей, при великому стресі та неврозах.

“Перга - це дуже ефективний природний препарат , який формує стійкий імунітет, очищає печінку та кров, а також працює як профілактичний засіб при порушеннях ШКТ”, - розповідає представниця компанії “Долина Меду” Ольга Ніконова. “Речовину, яку дістали зі стільників у терапевтичних цілях, треба зберігати у склянці в прохолодному місці”.

Протипоказання щодо вживання перги

3-03

Незважаючи на велику користь продукту, варто виділити декілька протипоказань, які потрібно врахувати перед вживанням перги. Перш за все це:

  • індивідуальна непереносимість компонентів, які входять до складу перги (супроводжується здуттям живота та погіршенням роботи травної системи);
  • алергічна реакція на пергу або інші продукти бджільництва;
  • наявність онкологічних захворювань (перга може прискорити утворення ракових клітин);
  • наявністю цукрового діабету другого типу. 

Також пергу не рекомендується давати дітям до 5 років, оскільки в цьому віці у малюків є схильність до алергічних реакцій.

Загалом оптимальним рішенням перед вживанням перги буде консультації у лікаря та проходження певних аналізів, які можуть підтвердити відсутність будь-яких протипоказань.