Зміцнення імунітету з бджолиною пергою: рекомендації експертів

Серед різноманітних продуктів бджільництва особливе місто займає перга, або так званий “бджолиний хліб”. Цей унікальний продукт є не лише їжею для бджолиної сім'ї, але й природним засобом зміцнення імунітету та профілактики низки захворювань. В чому основна користь цієї речовини для організму людини та як вона допомагає підвищити імунітет, розповів інформаційний портал voschina.com.ua.

Як відбувається утворення перги

Перга – це продукт своєрідної консервації у бджіл. Запечатування медом зберігає практично всі корисні властивості квіткового пилку, який є головним компонентом перги. В стільникових коморках протягом кількох тижнів відбувається ферментування цієї речовини. Процес супроводжується такими подіями:

  • пилкові зерна втрачають здатність до проростання;
  • сахароза трансформується у глюкозу та фруктозу;
  • відбувається зростання кількості вітаміну К;
  • цукри перетворюються на молочну кислоту;
  • збільшується термін зберігання продукту;
  • збільшується вміст антиоксидантів. 

Склад перги

В результаті всіх вищевказаних трансформаційі створюється перга. Хімічний склад цього продукту бджільництва відрізняється наявністю:

  • вітамінів групи Е, С, D, K, P;
  • вітамінів групи В;
  • великої кількості мікроелементів: йоду, фосфору, марганцю, хрому, калію, цинку, магнію тощо;
  • глюкози та фруктози;
  • природніх ферментів;
  • каротиноїдів;
  • амінокислот: гліцин, тирозин, лізин тощо;
  • натуральних жирних кислот.

Через такий набір компонентів перга має низку властивостей, корисних для людського організму. При споживанні цей продукт:

  • сприяє знищенню шкідливих бактерій;
  • підвищує рівень імунітету;
  • знімає запалення в ротовій порожнині та у верхніх бронхіальних шляхах;
  • сприяє правильній роботі ендокринної системи;
  • сприяє уповільненню старіння організму (завдяки наявності антиоксидантів);
  • прискорює регенерацію клітин в організмі;
  • сприяє нормалізації роботи нервової системи;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • відрізняється антигістамінним ефектом;
  • сприяє нормалізації рівня цукру в організмі.

Показання для вживання перги

Бджоли використовують пергу для годування личинок, які за рахунок високої калорійності продукту дуже швидко перетворюються на дорослі особи.

Зрозуміло, що склад перги може бути дещо неоднорідним, оскільки продукт зазвичай готується з пилку різних рослин. Багато в чому це залежить від місцезнаходження вулику, а також уподобанням бджолиної сім'ї: запиленням яких рослин вона надає перевагу.

Як і багато інших продуктів бджільництва, користь перги неможливо переоцінити. Її часто рекомендують вживати для профілактики цілої низки захворювань:

  • хвороб ШКТ;
  • простатиту та інших проблем зі статевою системою;
  • атеросклерозу;
  • хвороб щитовидної залози;
  • мастопатії;
  • проблем серцево-судинної системи;
  • хвороб очей тощо.

Також вживання перги буде актуальним при наявності слабкого імунітету, під час дуже повільного зростання маси тіла у дітей, при великому стресі та неврозах.

“Перга - це дуже ефективний природний препарат , який формує стійкий імунітет, очищає печінку та кров, а також працює як профілактичний засіб при порушеннях ШКТ”, - розповідає представниця компанії “Долина Меду” Ольга Ніконова. “Речовину, яку дістали зі стільників у терапевтичних цілях, треба зберігати у склянці в прохолодному місці”.

Протипоказання щодо вживання перги

Незважаючи на велику користь продукту, варто виділити декілька протипоказань, які потрібно врахувати перед вживанням перги. Перш за все це:

  • індивідуальна непереносимість компонентів, які входять до складу перги (супроводжується здуттям живота та погіршенням роботи травної системи);
  • алергічна реакція на пергу або інші продукти бджільництва;
  • наявність онкологічних захворювань (перга може прискорити утворення ракових клітин);
  • наявністю цукрового діабету другого типу. 

Також пергу не рекомендується давати дітям до 5 років, оскільки в цьому віці у малюків є схильність до алергічних реакцій.

Загалом оптимальним рішенням перед вживанням перги буде консультації у лікаря та проходження певних аналізів, які можуть підтвердити відсутність будь-яких протипоказань.