Зміни для дніпрян з 1 лютого: скасування виплат ВПО, ліки в Укрпошті та відключення комунальних послуг

Що змінилося для пільговиків в оплаті житлово-комунальних послуг

Від початку лютого 2024 року відбудеться низка змін. Так, у цьому місяці планується скасувати виплати для переселенців. Будуть впроваджені зміни у тарифах за комунальні послуги, а також почнуться відключення комунальних послуг для боржників у Дніпрі, – повідомляє про Новини Дніпра сайт  «Наше Місто».

Виплати ВПО


Лютий – останній місяць, коли для ВПО буде надаватися грошова допомога. З 1 березня виплати для більшості переселенців припиняться. Продовжать отримувати допомогу лише:

  • пенсіонери, які отримують пенсію у розмірі менше ніж 9444 гривні;
  • люди з інвалідністю першої та другої груп;
  • діти з інвалідністю;
  • діти-сироти, а також діти, позбавлені батьківського піклування;
  • батьки, дітей до 14 років, які навчаються дистанційно, через що батьки не можуть працювати.


Проте, за словами керівника соціального напряму адвокації «Право на захист» Олега Луціва, в якості заохочення виплати залишать також тим переселенцям, які знайшли роботу, але отримують менше ніж 9400 гривень доходу на кожного члена сім’ї. Також продовжуватимуть отримувати виплати переселенці, які зареєструвалися на отримання допомоги з 1 серпня 2023 року.

Ліки в Укрпошті


Від початку 1 лютого розпочнеться пілотний запуск ініціативи Укрпошта-Ліки для деокупованих і прифронтових територій. За словами Мінреінтеграції, така ініціатива має на меті розв’язати проблему доступних ліків по всій території України вже у першій половині 2024 року. Таким чином, Укрпошта отримає ліцензію на продаж лікарських засобів у поштових стаціонарних або мобільних відділеннях.

Окрім того, тепер в Укрпошті будуть працювати фармацевти, оскільки відпускати нерецептурні та рецептурні ліки має право лише спеціаліст. Також у підприємстві планують запровадити гарячу лінію для оформлення запитів від громадян.

Відключення житлово-комунальних послуг боржникам


Наприкінці грудня 2023 року було скасовано мораторій, який від початку війни забороняв відключати комунальні послуги у боржників та нараховувати штрафи, пені тощо. Тому у Дніпрі постачальники комунальних послуг – муніципальні підприємства та комерційні організації наполегливо радять споживачам сплачувати рахунки, а за наявності боргів – подбати про оформлення реструктуризації.

У Yasno з початку лютого розпочнуться активні відключення світла у боржників. Але, за словами гендиректора компанії, вони не будуть несподіваними: споживачі отримають попередження з проханням сплатити борг за 10 днів до відключення.

Також у КП «Теплоенерго» та КП «Дніпроводоканал» були попередження про відключення через заборгованості.

 

Ціни на комунальні тарифи


Тарифи на опалення, розподіл газу та гарячу воду у Дніпрі залишаться незмінними. По всій Україні не планується підвищення комунальних тарифів.

Підвищення пенсій


Підвищення пенсій у лютому 2024 року передбачено лише для пенсіонерів, яким у лютому виповнюється 70, 75 чи 80 років. Вони матимуть вікову надбавку за такими критеріями:

пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, будуть отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 грн.
пенсіонери віком 75−80 років отримують доплату у розмірі 456 грн,
пенсіонери віком 70−75 років — у розмірі 300 грн.


Зниження цін на пальне


З лютого 2024 року очукується зниження цін на пальне. Аналітики розповідають, що на сьогодні середня ціна за літр бензину і дизеля становить близько 50,60 грн. А вже на початку лютого ціни мають знизитися до 45-49 грн/л за бензин і дизель. Така ситуація має відбутися і з газом.