Зоопарк у Дніпрі прихистив тварин із зони бойових дій

photo_2024-01-19_15-15-35

Дніпровський зоопарк прихистив домашніх улюбленців з гарячих точок, де проходять бойові дії. Серед них є тварини-переселенці з Маріуполя, Херсону та Донеччини, передає «Наше Місто».

Зоопарк у Дніпрі надав прихисток для тварин, які були врятовані із зони бойових дій. Працівники зоопарку розповіли журналістам Суспільного історії тварин-переселенців, які стали свідками жорстких подій війни та були змушені покинути власні домівки.

Так, Юнія Зотова, працівниця зоопарку, розповіла, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вони прихистили 10 тварин. Ці улюбленці були привезені із зони бойових дій. Когось власники тварин залишали на перетримку, допоки не знайдуть житло, або не повернуться в Україну. Когось довелося залишили у зоопарку назавжди.

«Коли прорвали Херсонську дамбу, то до нас переселили морських свинок. Тобто це свинки, які жили у будинках людей. Волонтери самі їх рятували з затоплених будинків, привезли у переносках до різних міст. До Дніпра також привезли, і ми їх у себе поселили», – каже працівниця зоопарку.
Зоолог Євген Буяновера каже, що з хвилею переселенців до зоопарку почало надходити багато запитів щодо надання прихистку тваринам. Деяких тварин працівники не змогли прийняти, як до прикладу деяких ссавців, птахів, плазунів. Інших тварин зоопарк тимчасово розмістив у себе, а потім повернув власникам. Проте багато тварин залишилися тут жити.

«Люди ледь не плакали, коли віддавали своїх улюблених равликів, яких вони вирощували. Розуміли, що не можуть далі їх утримувати, бо невідомо, де їм прийдеться самим жити», – ділиться Євген.
Одна з найцікавіших екзотичних тварин, яку прихистив зоопарк – імператорський удав. Працівники зоопарку розповідають, що він до них потрапив прямо з передової. Удав заповз в окоп до військових. На диво, він не став кусатися, а скоріш навпаки – зрадів, що нарешті знайшов людей.

«Хлопці в Донецькій області служили, він заповз до них у окоп: повзав, заповзав до них на руки, обіймався з ними, зовсім не кусався, що їх дуже здивувало. Але помітили, що він нічого не їсть: пропонували йому тушонку й хліб. Але він відмовлявся від усіх цих пригощань. Мабуть, полював на якусь мишку», – каже Юнія Зотова.
Удав мав хворобу – великий гнійний приріст, який довелося лікувати у ветеринарній клініці. Наразі шрам після операції вже потрохи загоюється.

Також у зоопарку живе заєць з Маріуполя. Його звати Марк, і коли його знайшли на Донеччині він був ще зовсім маленьким. За словами Юнії, через вибухи тварина стала лякливою та не дуже любить контактувати з людьми.

Власники Марка, рятуючись від війни, поїхали за кордон. Але диких тварин вивести за межі країни неможливо, тому заєць залишився на перетримці у зоопарку. Проте, коли господарі повернуться до України, працівники зоопарку обов’язково віддадуть Марка назад до його родини.

 

За матеріалами Наше Місто.