Звільнення у 2023 році продовжаться: в НБУ розповіли, чого чекати українцям

183350b-----

Український бізнес очікує на уповільнення темпів звільнень працівників. Паралельно прогнозується зростання витрат на оплату праці одного працівника протягом 2023 року.

Про це свідчать результати опитування НБУ керівників компаній у ІV кварталі 2022 року. За ним, уповільнення темпів скорочення штатів фіксується вже другий квартал поспіль.

Водночас, зазначається, представники окремих галузей налаштовані песимістично – і визнають, що уникнути звільнень у 2023 році їм не вдасться. Мова про підприємства:

добувної промисловості;
транспорту та зв'язку;
сільського господарства.
Крім цього, наголошується, бізнес прогнозує зростання видатків на зарплати (у розрізі оплати праці одного співробітника). Баланс відповідей:

IV квартал – 39%;
ІІІ квартал – 33.5%.
Зі свого боку, кадрові експерти раніше окреслили тренди 2023 року на ринку праці. Зокрема, зазначають вони, слід очікувати:

збільшення зарплат – залежно від ситуації у країні та сили конкуренції за фахівців зростання може становити від 8 до 30%;
зміни підходу до виконання роботи – на перше місце виходитиме результат, а не кількість відпрацьованого часу.
"Бізнес – це система, яка має працювати, незважаючи ні на що. Компанії забезпечуватимуть підтримку та захист співробітникам, які, зі свого боку, підтримуватимуть бізнес і шукатимуть можливості працювати, коли є можливість – вранці, ввечері або у вихідні. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат", – наголошують аналітики.