Знизити ризик розвитку остеопорозу допоможуть стрибки

Знизити ризик розвитку остеопорозу допоможуть стрибки

Як стверджують вчені з Університету Манчестера, стрибки зміцнюють кістки людини.

Літні жінки можуть знизити ризик розвитку остеопорозу за допомогою звичайних стрибків, якщо їх виконувати протягом 6 хвилин щотижня, стверджують вчені з Університету Манчестера, повідомляєzdorovia.com.ua.

Знизити ризик розвитку остеопорозу допоможуть стрибки

Вони виявили, що стрибки, що виконуються з підлоги (землі) або височини, забезпечують достатнє навантаження на м'язи ніг і стегон, щоб запобігти потоншенню кісток, яке відбувається з віком.

Щоб прийти до таких висновків, фахівці проаналізували 14 жінок у віці 50 років. Дослідження показало, що 30 стрибків три рази на тиждень можуть бути корисні для запобігання остеопорозу. Оцінивши навантаження на м'язи за допомогою електродів, експерти встановили, що стрибки сприятливо впливають на зміцнення кісткової маси. Відзначається, що найкращі результати були досягнуті жінками тоді, коли вони активно розмахували руками, щоб відірватися від землі. Згідно з отриманими даними, регулярні стрибки підвищують приріст мінеральної щільності кістки приблизно на 2% в рік, що може бути досить для запобігання остеопорозу.

"Ці вправи дуже прості і їх можна виконувати вдома. Часто однією лише прогулянки недостатньо для здоров'я кісток, і ми сподіваємося, що отримані результати спонукають більшу кількість жінок виконувати такі високоефективні вправи, як стрибки", - говорить доктор Хелен Монтгомері.
За словами медиків, остеопороз найчастіше зустрічається у жінок, особливо під час менопаузи. Так, більш ніж у 20% жінок у віці старше 50 років спостерігається остеопороз в порівнянні з 7% чоловіків. При цьому у половини жінок остеопороз призводить до серйозних переломів кісток через їх підвищену крихкість. Хоча відомо, що фізичні вправи допомагають зміцнити кістки, жінкам середнього віку, обтяженим турботою про дітей і старих батьків, часто не вистачає часу на їх виконання. Саме тому стрибки, на які потрібно мінімальну кількість часу, можуть стати ефективним засобом профілактики остеопорозу, кажуть дослідники.