132 роки тому Катеринослав втратив генія, який перетворив аграрну губернію у промислову

поль1

132 роки тому, 26 липня 1890 року, не стало першого почесного громадянина Катеринославу, з яким пов'язана нова сторінка історії нашого краю. Мова йдепро Олександра Поля (1832-1890). Історики вважають, що саме він повернув до життя Катеринослав після років занепаду. За рік до смерті Поля у дворянському зібранні нашого міста розглядалося питання про встановлення йому прижиттєвого пам'ятника через те, що він “оживив край і воскресив місто Катеринослав”. Про це повідомляє Gorsovet.

поль

У травні 1887 року на урочистому засіданні міської Думи з приводу 100-річчя Катеринославу, міській голова камер-юнкер Іван Яковлєв згадував про роль Олександра Поля.

Його чудовій енергії, невтомній діяльності та величезним витратам ми завдячуємо тим, що залізно-рудні наші багатства стали відомими не лише в нашій вітчизні, а й у всій Європі і що привабило до нас своїх та іноземних підприємців разом із їхніми солідними капіталами, - казав Іван Яковлєв.

Тоді ж Поль й був обраний почесним громадянином Катеринослава, а його ім’я з'явилось на почесній мармуровій дошці в залі міської Думи. Проте були роки, коли його ідею налагодження видобутку залізної руди приймали ледве не за маніакальну пристрасть. Попри величезні борги та відсутність підтримки Поль не здавався та прямував до своєї мети.

На поверхневий вихід залізної руди Поль натрапив під Кривим Рогом у Дубовій балці під час своїх археологічних експедицій. Після дослідження зразків руди в гірничій академії німецького міста Фрейберга підтвердилось, що руда - найвищої якості з вмістом заліза до 70 відсотків. Ані в Росії, ані в Західній Європі такої багатої руди ще не знаходили. За свій кошт Олександр Поль запросив на Киворіжжя відомого професора Штрипельмана.

Поклади руди були величезні. Також тут були знайдені мармур, порфір, гірський льон, аспід та інші мінерали. Впевнившись, що родовище має промислове значення, Поль купив Дубову балку та орендував на 99 років криворізькі рудні поклади. Але його грошей не вистачало на ведення розробок. А залучити до вигідної справи місцевих капіталістів у нього не виходило. Вітчизняні чиновники теж не розуміли вигідність цієї справи. Лише через 15 років Полю вдалось знайти інвесторів за кордоном - у Парижі було засноване "Французьке акціонерне товариство залізничних руд Кривого Рогу". 

Завдяки Олександру Полю аграрна губернія перетворилась на промислово-індустріальний центр. У нашому краї з'явилась залізниця, наш видатний земляк домігся будівництва у Катеринославі грандіозного залізничного мосту через Дніпро. Саме Полю своїм появленням на Катеринославщині забов'язані гірничодобувна, чавуноплавильна, сталеливарна, рейко-і трубопрокатна промисловість, які докорінно змінили життя губернії. 

Олександр Поль помер від серцевого нападу у віці 58 років та був похований на Севастопольському кладовищі Катеринослава. Півсторіччя його могилу вважали втраченою. Але влітку 2020 році археологічна експедиція встановила місце її знаходження. Інформацію про те, що це місце поховання першого почесного громадянина Катеринославу Олександра Поля було підтверджено антропологічною експертизою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 78 років тому у Дніпрі з'явився завод, який увійшов у світову історію