16 років тому у Дніпрі встановили бронзовий барельєф губернатора, який дав нове життя головному проспекту міста

фабр2

16 років тому, 10 листопада 2006 року, у Дніпрі було урочисто відкрито бронзовий барельєф із зображенням губернатора Катеринославської губернії Андрія Фабра. Пам'ятна дошка з'явилася на особняку Мунштейна (просп. Карла Маркса, 41), де Фабр мешкав у 1850-х pоках. Подейкують, що саме з балкона цього будинку Андрій Фабр спостерігав за створенням бульварів у центрі Катеринослава, повідомляє Gorsovet.

фабр

Андрій Фабр був призначений губернатором Катеринослащини 24 января 1847 року й пробув на цій посаді десять років. За цей час він встиг зробити чимало для розвитку нашого міста. Він займався благоустроєм і красою Катеринослава, доклав багато сил для впорядкування та озеленення міста.

У першій половині ХІХ століття найстаріша магістраль Дніпра, нині проспект Яворницького а у ті часи Катеринославський, мало нагадувала головну вулицю. На ній розташовувалися сади та городи, місцеві жителі навіть випасали там худобу. А крети не могли проїхати через бруд. 

Головний проспект був повністю оновлений завдяки Фабру. Губернатор особисто контролював роботу висадку дерев та поливальної команди, заарештовував тварин, які тут паслися. Згодом Катеринославський проспект порівнювали з найкращими вулицями європейських столиць.

Раніше ми писали, що 40 років тому у Дніпропетровську з'явився четвертий мост через Дніпро.