40 років тому у Дніпропетровську з'явився четвертий мост через Дніпро

мо1

40 років тому, 10 листопада 1982 року, у тоді ще Дніпропетровську було відкрито Кайдацький мост, який дозволив транзитному автотранспорту прямувати дорогою Київ - Донецьк без заїзду в місто. Також ця споруда дала можливість розвинути житлове будівництво на лівому березі Дніпра, повідомляє Gorsovet.

мо

Кайдацький мост будували сім років. Роботи розпочали у 1975-му, відповідно до генерального плану розвитку обласного центру та поліпшення зв'язку лівого берега з правим. Підрядником був Мостозагон № 12, який розгорнув будівництво за проєктом інституту "ЛенДІПроТранс-міст". 

Кайдацький мост, якому сьогодні виповнилося 40 років, став четвертим у Дніпрі. Його довжина 1732 м, а також він має по три ряди руху автотранспорту в обидві сторони. Назву мосту дали на честь старовинної запорізької козацької слободи Нові Кодаки. Подейкують, що переправа через Дніпро у цьому місці існувала як мінімум із XVII століття.

MyCollages - 2022-11-09T135316.958

17 грудня 1996 року по центру Кайдацького моста було запущено трамвай. Він з’єднав селище Нові Кодаки та багатоповерхові житлові масиви Діївки (Червоний Камінь, Покровський й Парус) з Донецьким шосе лівобережною Ломівкою й Кам’янкою. 

У жовтні 2017 на Кайдацькому мосту встановили інноваційне підсвічування та додали до нього прожектори. До початку війни споруда світилася трьома кольорами - зеленим, червоним та синім, що дозволяло створювати різні комбінації.

мо2

Нагадаємо, 56 років тому новосели в'їхали у першу дев'ятиповерхівку Дніпра. Ми писали, де вона розташовується.