56 років тому новосели в'їхали у першу дев'ятиповерхівку Дніпра. Де вона розташовується?

MyCollages - 2022-09-27T183626.498

56 років тому, у тоді ще Дніпропетровську заселили першу житлову дев'ятиповерхівку. Це була очікувана та видатна подія. Перша висотка була розташована на розі сучасних вулиць Воскресенської (Леніна) та Князя Володимира Великого (Плеханова), повідомляє Gorsovet.

Нову будівлю звели у найкращих радянських традиціях - поперше у рекордно короткі терміни, лише за півроку. Про подію писала місцева преса. 

Вчора в будинку, що розташувався на розі вулиці Леніна та Плеханівської в обласному центрі, з'явилися перші новосели. Що ж тут примітного, здивується читач. Новосілля у місті святкують майже щодня. Це, звичайно, так. Але примітне у вчорашній події таки є. Заселявся перший у місті дев'ятиповерховий будинок, - писала газета "Дніпровська правда" від 28 вересня 1966 року.

дд

Вчора сюди з'їжджалися машини, навантажені меблями та різним домашнім скарбом. І хоча вносити важкі речі на високі поверхи було нелегко, новосели робили це із задоволенням, - йшлося у статті в газеті "Зоря".

Сьогодні архітектура першої дев'ятиповерхівки здається примітивною, але на ті часи, на тлі "хрущовок", цей будинок вважали красенем. 

Новий будинок має дуже привабливий вигляд. Стіни оздоблені плиткою. Карниз має кольоровий орнамент. Вінчає дах гарна альтанка. Сподобається мешканцям та внутрішнє оздоблення будинку. Стіни у всіх 45 квартирах пофарбовані в приємні тони, підлога вистелена синтетичними плитками. Усі квартири мають балкони. До послуг мешканців – пасажирський ліфт, - писала "Дніпровська правда".

Після заселення першої "висотки" у Дніпрі розпочалася ера висотного будівництва та дев'ятиповерхівок. Вже за кілька років у місті з'явилися будинки у 12, та 16 поверхів. А за 10 років був збудований перший у Дніпрі 19-поверховий будинок, який пам'ятають за назвою "Будинок книги". Він був розташований на вулиці Дзержинського (Володимира Вернадського).

книг

А у 1980-х роках було збудовано найвищі будівлі міста - дві "свічки" на житловому масиві "Перемога".

свечки

Нагадаємо, 20 років тому у Дніпрі з'явився пам'ятник геніальному земляку, який обіцяли встановити ще позаминулого століття.