20 років тому у Дніпрі з'явився пам'ятник геніальному земляку, який обіцяли встановити ще позаминулого століття

MyCollages - 2022-09-14T185118.663

20 років тому, 14 вересня 2002-го, у Дніпрі на головному проспекті міста, який на той час носив ім'я Карла Маркса, відкрили пам'ятник видатному земляку - Олександру Полю (1832-1890), повідомляє Gorsovet.

поль1

Авторами пам'ятника почесному громадянину нашого міста, підприємцю, археологу Олександру Полю стали скульптор Володимир Небоженко та архітектор Володимир Положій.

Ще у 1889 році, за рік до смерті Поля, у дворянському зібранні Катеринослава розглядалося питання про встановлення йому прижиттєвого пам'ятника через те, що він “оживив край і воскресив місто Катеринослав”. Проте ця справа відклалася на 113 років.

поль

Нагадаємо, ім'я Олександра Поля увійшло до історії завдяки його зусиллям по перетворенню аграрної Катеринославської губернії у промислову. У нашому краї з'явилась залізниця, наш видатний земляк домігся будівництва у Катеринославі грандіозного залізничного мосту через Дніпро. Саме Полю своїм появленням на Катеринославщині забов'язані гірничодобувна, чавуноплавильна, сталеливарна, рейко-і трубопрокатна промисловість, які докорінно змінили життя губернії. 

Нагадаємо, що у день міста мер Філатов попросив Олександра Поля молитися за Дніпро з неба.