190 років тому народилась людина, завдяки якій на Катеринославщині з'явилась промисловість

поль1

190 років тому, 1 вересня 1832 року, у селі Малоолександрівському Верхньодніпровського повіту, Катеринославській губернії, у родині поміщика Миколи Поля народився хлопчик, який згодом увійде до історії завдяки перетворенню аграрної губернії у промислову. Мова йде про Олександра Поля (1832-1890). Саме він повернув до життя Катеринослав після років занепаду, повідомляє Gorsovet.

Також історію його життя пов'язують з становленням Кривого Рогу як промислового центру. Це сталося через роки пясля того, як Поль під час археологічних експедицій натрапив на поверхневий вихід залізної руди під Кривим Рогом у Дубовій балці. Після дослідження зразків руди в гірничій академії німецького міста Фрейберга підтвердилось, що руда - найвищої якості з вмістом заліза до 70 відсотків. Ані в Росії, ані в Західній Європі такої багатої руди ще не знаходили. За свій кошт Олександр Поль запросив на Киворіжжя відомого професора Штрипельмана.

Виявилося, що поклади руди були величезні. Також тут були знайдені мармур, порфір, гірський льон, аспід та інші мінерали. Впевнившись, що родовище має промислове значення, Поль купив Дубову балку та орендував на 99 років криворізькі рудні поклади. Але його грошей не вистачало на розробку. А залучити до вигідної справи місцевих капіталістів у нього не виходило. Вітчизняні чиновники теж не розуміли вигідність цієї справи. Лише через 15 років Полю вдалось знайти інвесторів за кордоном - у Парижі було засноване "Французьке акціонерне товариство залізничних руд Кривого Рогу". 

Археолог, громадський діяч, підприємець, краєзнавець, "степовий Колумб", як його називали -у всьому він виявляв наполегливість та справжній "залізний" характер. Він не просто відкрив родовища залізної руди в нашому місті, а залучив кращих фахівців, у тому числі іноземних, які визнали знайдену Полем руду найкращою за якістю в Європі. За його участю в нашому місті було організовано виробництво, будівництво залізниці, що зв'язала Кривий Ріг з Донбасом, будівництво першої доменної печі на Гданцівському чавуноливарному заводі та багато іншого - так забилося залізне серце Кривбасу, розповів голова Криворізької міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

поль1поль

Раніше ми писали про те, як 54 роки тому у Дніпрі з'явився космічний театр та черги, щоб його побачити.