9 грудня – День різдвяної листівки. Цікаві факти та українські традиції привітань

різдвяна листівка

Друковані різдвяні листівки з’явилися у 1843 році  в Англії. Художник Генрі Коул намалював для першого друкованого проєкту свою родину за різдвяною вечерею. Фраза, якою підписали малюнок використовується  досі. Це саме: «Веселого Різдва та щасливого Нового року!» Про це нагадує Gorsovet з посиланням на джерело Етнохата

англійська листівка

В Україні різдвяні листівки з’явилися  наприкінці 19 сторіччя, з появою в обігу ілюстрованих поштівок.На листівках зображували різноманітні сюжети: різдвяні символи, портрети відомих постатей, колядників, дітей, тварин, янголят, і, звичайно, святого Миколая.різд.листівка 6

 За розмірами і фактурою листівки також були найрізноманітнішими. Від величезних до зовсім мініатюрних, їх створювали з матерії, дерева, використовували аромати й, навіть, забезпечували музичними механізмами.

Для зберігання унікальних творів почали випускати спеціальні альбоми. Листівками прикрашали оселю, шкатулки і щоденники.

різдвяна листівка 4

 Для ілюстрацій листівок залучали відомих художників.Унікальну художню мініатюру роздруковували й розповсюджували поштою. У ті часи листівка сприймалася як знак прихильності  та особливої уваги. На зворотному боці було привітання, написане від руки. 

різд. листівка 5

Зараз традиція різдвяних привітань видозмінилася і для того, щоб поздоровити зі святом достатньо відправити повідомлення у месенджерах. Втім, все більш стає популярним вітання саме справжньою листівкою. Іноді не через пошту, а з рук у руки. Тож згадайте про це і підпишіть красиві малюнки з ялинкою, янголятами та різдвяною зіркою своєму найкращому другу та найближчим людям. 

різдвяна листівка 3

Раніше ми писали про те, що Джавелин і Байрактар потрапляють до колекцій