96 років тому наше місто перестало бути Катеринославом. Скільки разів воно змінювало назву

катеринослав

96 років тому, 20 липня 1926 року, наше місто отримало нову назву: замість Катеринослава - Дніпропетровськ. З цим ім'ям воно існувало 90 років, поки 19 травня 2016-го не було перейменоване у Дніпро. Зауважимо, що за 246 років наше місто змінювало назву шість разів. Майже під час всіх кардинальних змін в країні йому починали шукати нове ім'я, повідомляє Gorsovet.

Першу назву - Катеринослав - місто отримало у 1776-му за часів правління імператриці Катерини II. Через 20 років, 12 грудня 1796 року, за указом імператора Павла І Катеринослав був перейменований на Новоросійськ. Причиной цього стала ненависть Павла І до своєї матінки - Катерини II. Він робив все, щоб розорити назване на її честь місто. 

Причому, за даними Архієпископа Тверського і Кашинського Гавриїла, які він навів у своєму історичному нарисі про наш край у 1857 році, з подачі імператора Павла І місто втратило не лише доходи на будівництво, а й всі вже придбані будматеріали, які "були розпродані з публічного торгу".

Але Новоросійськом міісто було лише шість років, назву Катеринослав йому повернули 8 жовтня 1802 року - відразу після смерті Павла І, за указом наступного правителя, Олександра I.

Але справжня лавина змін назв накрила наше місто у бурхливі 20-ті роки ХХ століття.  Першу ідею про перейменування подав редактор журналу "Вір революції" Валеріан Поліщук, запропонувавши у своєму виданні 1921 року назвати місто Січеславом. Але цієї ідеї ніхто не підтримав.

Після смерті Леніна в 1924-му ініціативна група городян виступила з пропозицією назвати місто на честь "вождя пролетаріату" - Ленінслав. Але ідею також не підтримали у верхах. Зупинилися на варіанті Червонодніпровська.

Але тоді не було дотримано жорсткого порядку процесу перейменування: одразу рішення приймалося на місцевому рівні, потім його затверджувала центральна адміністративна комісія, потім Центральний виконком і потім Всесоюзний комітет. І сталася колізія, коли назву Червонодніпровськ прийняли лише на місцевому рівні. Більшість керівників губернських організацій сприйняли цю постанову як остаточну і взялися в офіційних документах називати місто по-новому. Але офіційно такого міста не існувало, і виникла плутанина на пошті і телеграфах. Це тривало місяць, поки керівництво губвиконкому через пресу не заборонило використовувати назву Червонодніпровська до затвердження у верхах. Але це ім'я так і не прийняли", - розповідав історик Дмитро Романчук.

Лише 20 червня 1926 року з дотриманням усіх норм місто перейменували на Дніпро-Петровський, вклавши у назву прізвище голови Всеукраїнського Центрального виконавчого комітету Григорія Петровського. Спочатку багато хто плутався і писав назву то з дефісом, то без нього. А потім її скоротили до варіанту - Дніпропетровськ. 

Нагадаємо, президента Зеленського просять визнати Дніпро містом із більш ніж 1000-річною історією.