Авіабазу в Криму могли розбомбити за допомогою ракетного комплекса, розробленого в Дніпрі

гром1

По кримській авіабазі "Саки" в Новофедорівці могли стріляти з українського ракетного комплексу "Грім", який розроблявся у Дніпрі в конструкторському бюро "Південне". Про це повідомляє Gorsovet з посиланням на New York Times.

Для вибухів у Новофедорівці "було використано пристрій виключно українського виробництва", розповів на умовах анонімності високопоставлений український військовий.

Американське видання припускає, що мова йде про комплекс балістичних ракет із дальністю до 500 кілометрів "Грім". Це єдина зброя українського виробництва, яка б могла подолати 200-кілометрову відстань від найближчої української позиції до військового аеродрому в Криму.

За іншою версією, це могла бути американська балістична ракета малої дальності ATACMS.

Справжню причину вибухів на авіабазі в Новофедорівці поки не названо. 

Відомо, що "Грім" - український оперативно-тактичний ракетний комплекс на базі твердопаливної балістичної ракети, який розробляє конструкторське бюро "Південне". Характеристики ракети дозволяють вражати наземні, морські та повітряні цілі в залежності від встановленої бойової частини та системи наведення.Передбачалося, що комплекс зможе забезпечити основу сил неядерного стримування.

Проект комплексу розроблено у 2013 році. У буклетах, що виставлялися на міжнародних виставках озброєнь, цей ракетний комплекс назвали "Грім". Стверджувалося, що це високоточна зброя нового покоління, яка здатна забезпечити створення надійного щита неядерного стримування як для самої України, так і для будь-якої держави.

гром

Нагадаємо, ми публікували відео жахливих наслідків вибухів на аеродромі у Криму. Також у ЗСУ назвали кількість літаків, які ворог втратив після вибухів на аеродромі в Криму.