Блюдо для Святвечора: яворівська капуста за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

яв

Атмосфера Святвечора буде неповною без пісних страв - це і вареники з різними начинками, і ароматний узвар, і смачнюща кутя, і страви з капусти та пісна випічка. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував приготувати яворівську капусту з пшоном, без якої не відбуваються жодні різдвяні свята. Цю  українську страву готували ще наші прабабусі, повідомляє Gorsovet.

Шеф-кухар вважає, що прийдешнє Різдво - саме час для того, щоб вперше спробувати цю стародавню українську страву.

Якщо ви маєте вдома макітру, вам пощастило, адже один з важливих процесів - це розтовкти пшоно з цибулею. Але якщо макітри нема, сучасні технології також не дадуть вам пропасти, просто візьміть блендер, - радить Клопотенко.

Інгредієнти: 

  • 500 г квашеної капусти
  • 200 мл води
  • ½ цибулини
  • 3 картоплини
  • 100 г білої квасолі
  • 100 г пшона
  • 50 мл олії
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт:

Крок 1
Звечора замочіть у холодній воді 100 г білої квасолі. Перед початком приготування страви злийте воду та добре промийте квасолю. Залийте новою водою та варіть до м’якості, це може зайняти від 20 до 40 хвилин. Обережно перевіряйте квасолинки ножем чи виделкою.
 
Крок 2
Очистьте 3 картоплини й наріжте невеликими шматочками. Залийте водою, додайте дрібку солі та варіть до готовності, приблизно 20-25 хвилин після закипання.
 
Крок 3
Поки варяться квасоля і картопля, очистьте і наріжте дуже дрібно ½ цибулини. Висипте у макітру 100 г пшона, додайте цибулю та розтирайте товкачиком, на це піде хвилин 15. Якщо не маєте макітри, просто скористайтеся блендером.
 
Крок 4
На велику пательню викладіть 500 г квашеної капусти та влийте 200 мл води. Викладіть розтовчене з цибулею пшоно і тушкуйте на невеликому вогні, доки не буде готове пшоно, 15-20 хвилин.
 
Крок 5
З готової картоплі злийте воду і розімніть товкачиком. Додайте на пательню до капусти. З квасолі злийте воду і також додайте. Посоліть ха потреба та додайте чорного перцю, перемішайте. Якщо бачите, що страва занадто густа, влийте ще трохи води. Протушкуйте все разом ще кілька хвилин.
 
Крок 6
Готову страву за бажанням заправте обсмаженою на олії цибулею. Якщо хочете не пісну страву, тоді можна додати шкварки.

Раніше ми писали, як зробити фаршировану курку більш українською за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.