Чому ворог б'є по Дніпропетровщині та Запоріжжю "Оводами". Що це за ракета

MyCollages - 2022-08-05T101608.775

Минулої ночі окупанти вдарили по Мирівській громаді Дніпропетровщини крилатою ракетою X-59 "Овод". Є руйнування житла, виведений з ладу газовід. А у ніч на четвер, 4 серпня, такі ж ракети прилетіли у Запоріжжя, повідомляє Gorsovet

гор2

Ці ракети вважають одними з найдешевших в арсеналі російської армії. Їхню вартість не розголошували, однак у будь-якому випадку вона нижча від ціни повноцінної далекобійної крилатої ракети. "Овод" - це альтернатива найдешевшим бомбардуванням звичайними бомбами з літакіів, адже такі атаки стали ворогу недоступними ще на початку війни через дії української Протиповітряної оборони та масовий "птахопад".

Х-59 "Овід" -  радянська дозвукова ракета, створеная ще у 70-ті роки минулого століття. На неї покладалась задача знищення цілей, захищених зенітними ракетними комплексами середньої та більшої дальності. У першій версії "Овод" летів лише на 40 кілометрів, а використання ракети було ефективним тільки в сонячну безхмарну погоду.

Після розвалу СРСР Х-59 модернізували. Видозмінена ракета отримала індекс Х-59М. Її дальність збільшили майже втричі - до до 115 км, встановивши замість твердопаливного малогабаритний турбореактивний двигун.

Вже на базі оновленої ракети було створено протикорабельну Х-59МК. Її вперше продемонстрували понад 20 років тому (2001 рік). Вона має свою активну радіолокаційну головку самонаведення та дальність до 285 км. І саме з Х-59МК вже пішов розвиток ракети.

ракета1

У 2009 році була представлена Х-59МК2. Вважається, що вона отримала просунуту систему наведення, яка дозволяє цілодобове використання ракети. Вона включала інерційну систему, супутникову навігацію та електронно-оптичну головку самонаведення із системою розпізнавання орієнтирів за маршрутом польоту та мети.

Тактико-технічні характеристики Х-59МК2

  • Стартова вага: 900 кг
  • Двигун: ТРДД-50 із тягою 450 кгс.
  • Бойова частина: 283-320 кг
  • Відхилення від точки прицілювання: 3-5 м
  • Дальність запуску: 285 км

Нагадаємо, 15 липня ворог вдарив по Дніпру найдорожчими ракетами, вартість пуску яких сягає близько $13 мільйонів.