Ціни «кусаються»: в Україні розпочався сезон кавунів та динь

3820354

Нещодавно на полицях українських магазинів з’явилися кавуни та дині, ціни на них стартують від 35 гривень за кілограм. Ще більше супермаркети пропонують за фрукти саме українського виробництва.Про це повідомляє Gorsovet.

Так, саме через війну та окупацію Херсонської області цього року український споживач відчуває нестачу овочів та фруктів.

За словами член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзина, середня ціна у порівнянні з торішньою підвищиться практично на 100%, адже сьогодні кавуни везуть з Туреччини та півдня України, частково з Одещини.

Ціни на кавуни падати не будуть, їх не буде забагато в цьому році, як, до речі, й динь. Зазвичай баштанні вирощувались на Херсонщині та на півдні Запорізької області. Також були поставки з Туркменістану, Казахстану через росію, чого також не буде. Тому залишається Туреччина та Одещина. Якщо рахувати логістику, курс долару та інші неприємні речі, середня ціна за кілограм буде 35−40 грн, — зазначив Олег Пендзин

Він додав, що нинішні ціни на полицях крамниць вищі на 25−30 гривень ніж минулого року, коли ціни були 10−15 гривень. Чекати на подешевшання близько до вересня споживачеві не варто.

Також сьогодні не важко знайти й «астрономічні» ціни на кавуни — 43,80 грн та 56,50 грн/кг. Дорожче коштують лише дині дині: на деякі сорти цінники починаються від 100 гривень.

Відомо, що не в кожному регіоні України можливий врожай кавунів — баштанним не вистачить або температури, або терміну дозрівання.

Ціна на дині, за словами Олега Пендзина, будуть дорівнювати вартості кавунів, адже дині раніше також вирощувалися на Херсонщині, або доставлялися з Середньої Азії.

Раніше ми повідомляли, що кулінар Клопотенко присвятив ЗСУ шарлотку, яку назвав "Антонівський мост"