Економія часу. Як приготувати ліниві голубці за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

голубці

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко радить економити час та приготувати ліниві голубці. Сутність страви залишається традиційною - це поєднання смаків м’ясного фаршу, білокачанної капусти та чималої кількості томатного соусу. А от зусиль витрачаеться значно менше, а результат - вражає, передає Gorsovet.

Капусту для лінивих голубців можно обрати будь-якого розміру, бо начинку не знадобиться загортати в окреме листя. Ми пропонуємо взяти маленького качана й буде достатньо половинки капустини. Якщо в наявності велика головка, то відріжте четвертину або орієнтуйтеся на кількість капусти в залежності від об’єму запланованої страви.

Від сорту капусти залежить кількість часу її тушкування. Якщо капуста молода, то буде готова чи не миттєво. Капуста пізніх, так званих зимових сортів, потребує довшого тушкування.

Інгредієнти:

  • 125 г рису
  • 250 г води
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 50-70 г вершкового масла
  • ½ качана білокачанної капусти (маленької)
  • 500 г фаршу телячого або асорті
  • ½ ч. л. коріандру меленого
  • 400 г томатів (у власному соку)
  • 200 г сметани
  • 2-3 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт

Крок 1
Приготування починаємо з підготовки рису. Добре промийте 125 г крупи і залийте її холодною водою у співвідношенні 1:2. Злегка підсоліть і варіть 5 хвилин під закритою кришкою після закипання. Зніміть з вогню і залиште на 15 хвилин, щоб рис дійшов до готовності.
 
Крок 2
У цей час підготуйте інші інгредієнти. Придбайте готовий м’ясний фарш з одного виду м’яса чи зробіть асорті. Також доречно буде приготувати його самостійно вдома, наприклад, з пісної м'якоті свинини. Вам знадобиться 500 г готового фаршу.
 
Крок 3
Цибулину наріжте дрібними кубиками, а морквину натріть на крупній тертці, ½ шт. капустини наріжте дрібно ножем. Розтопіть 50-70 г вершкового масла на пательні та припустіть цибулю до м'якості та прозорості. Додайте до пательні моркву і тушкуйте 3 хвилини. Уведіть нашатковану капусту і тушкуйте все разом до м'якості капусти протягом 5-7 хвилин. Цей маневр зробить майбутні голубці соковитими й ніжними. Доведіть овочі до смаку сіллю і перцем.
 
Крок 4
У великій посудині змішайте остиглий рис, фарш і засмажку. Додайте до суміші ½ ч. л. меленого коріандру.
 
Крок 5
Ретельно перемішайте і сформуйте невеликі ліниві голубці у формі продовгуватих котлет або іншої потрібної для вас конфігурації. Керамічну форму для запікання змастіть 2-3 ст. л. соняшникової олії та викладіть ліниві голубці в один шар. Постарайтеся міцно притискати один до одного, бо голубці будуть всмажуватися і відстань між ними природно збільшиться.

Крок 6
Для соусу попередньо з'єднайте нарізані томати у власному соку (400 г) та 200 г сметани. Додайте сіль і перець, добре перемішайте.
 
Крок 7

Отриманою сумішшю залийте форму з лінивими голубцями й запікайте в духовці на 180 градусах протягом 45-50 хвилин.

Нагадаємо, напередодні ми публікували рецепт Гетьманського борщу від шеф-кухаря Клопотенка.