Зроблено в Україні. Рецепт Гетьманського борщу від шеф-кухаря Клопотенка

геть

Борщ - це перше, що спливає у пам'яті, коли мова заходить про українську кухню. Незважаючи на те, що наша національна кухня багатогранна, борщ є справжньою її візитівкою, повідомляє Gorsovet.

Гетьманський борщ традиційно готують зі свинячими ребрами, а також додають традиційні буряк, моркву, цибулю, квасолю та картоплю. Але один складник у цьому рецепті досить неочікуваний та оригінальний - це баклажан, який дає приємний аромат і солодкість страві.

Інгредієнти: 

  • 300 г свинини (ребра)
  • 1 буряк (середнього розміру)
  • 1 цибуля (середнього розміру)
  • 1 морква (велика)
  • 2 шт. картоплі (середнього розміру)
  • 100 г квасолі
  • 150 г баклажана
  • 150 г капусти
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 лаврові листки
  • 2 зубчики часнику
  • 2 л води
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • чорний перець (горошком) до смаку
  • сіль і перець до смаку

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Приготуйте всі інгредієнти для борщу. Буряк помийте і запікайте в духовці півтори години, потім охолодіть, очистьте і поріжте тонкою соломкою або натріть на крупній тертці. Ви також можете використовувати готовий відварний буряк, який продається в будь-якому супермаркеті – це дуже зручно. Квасолю (100 г) замочіть в холодній воді на 1 годину, потім злийте воду. Якщо ви використовуєте молоду квасолю, замочувати її не потрібно.
 
Крок 2
Візьміть 300 г свинячих ребер, зачистьте від сухожилля та плівок, помийте та трохи посоліть. Запечіть м’ясо в духовці з лавровим листом, часником, і перцем горошком протягом 20 хвилин при 180 градусах. Смак бульйону з запеченого м'яса виходить більш насиченим і борщ буде набагато смачнішим. Дайте м'ясу охолонути та поріжте його на шматки.
 
Крок 3
Моркву потріть на тертці, цибулю дрібно поріжте, 150 г баклажана поріжте дрібними кубиками. Розігрійте сковороду з соняшниковою олією, спочатку обсмажте цибулю і моркву протягом 2-3 хвилин, потім додайте баклажан і буряк і тушкуйте ще 2 хвилини. Потім додайте 2 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. цукру та тушкуйте ще 2 хвилини.
 
Крок 4
Картоплю почистьте і поріжте кубиками невеликого розміру. У велику каструлю налийте воду, викладіть картоплю і запечене м'ясо і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть ще 5 хвилин.
 
Крок 5
Додайте 150 г тонко нашинкованої капусти, квасолю, і варіть протягом 15 хвилин. Потім додайте овочеву піджарку і варіть ще 5-7 хвилин. Посоліть і поперчіть до смаку. В кінці приготування додайте 2 зубчики роздавленого часнику.

Нагадаєио, раніше ми писали, про секретний рецепт французського пісочного тіста від шеф-кухаря Клопотенка. Також ми повідомляли, що ЮНЕСКО взяв під охорону український борщ та яке місце він посідає у світовому рейтингу перших страв.