Яблучний тарт. Секретний рецепт французського пісочного тіста від шеф-кухаря Клопотенка

тарт

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував рецепт вишуканої французської випічки - яблучного тарта. Тонке пісочне тісто  з начинкою з ароматних соковитих яблук - ідеальна страва для сніданку, зустрічі гостей чи апетитного перекусу вдень, повідомляє Gorsovet.

Коли я навчався у Франції, я часто робив випічку з пісковим тестом. Треба зізнатися, були в мене як успіхи, і невдачі. А потім я дізнався один рецепт, який мені дуже сподобався французький яблучний тарт. Найважливіше у ньому – зіпсувати його практично неможливо, - розповідає Клопотенко.

Поради 

Для тарта використовуйте будь-який сорт яблук. Основне, щоб вони були твердими, хрумкими та солодкими. Підійде Чемпіон, Гала, Голден та Ред чиф. Нам потрібно, аби шматочки в процесі запікання тримали форму, не перетворювалися на фруктове пюре.

Безумовно, яблукам ідеально пасує кориця, але за бажанням для урізноманітнення смаку, додайте ще трішки меленого імбиру.

Інгредієтни для тіста:

  • 350 г пшеничного борошна 
  • 1 ст. л. цукру 
  • ½ ч. л. солі 
  • 150 г вершкового масла 82,5%
  • 1 жовток 
  • 1 дрібка кориці 
  • 2-6 ст. л. води або молока (за потреби)

Інгредієнти для начинки:

  • 4-6 яблук
  • 1 ч. л. кориці 
  • 50 г вершкового масла 82,5%
  • 2 ст. л. цукру 

Покроковий рецепт

Крок 1
Дістаньте вершкове масло із холодильника, щоб воно стало кімнатної температури та добре розм’якло. Приготуйте пісочне тісто. Всипте в глибоку миску 350 г пшеничного борошна та додайте 150 г розм’якшеного вершкового масла 82,5%. Перетріть до отримання крихти. Потім додайте в тісто 1 ст. л. цукру, дрібку кориці, ½ ч. л. солі та яєчний жовток. Замісить однорідне тісто.  Якщо воно у вас вийшло крихким, додайте 2-6 ст. л. води або молока. Сформуйте з тіста кулю, загорніть в харчову плівку та покладіть в холодильник на 30 хвилин відпочивати. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.
 
Крок 2
Підготуйте начинку для тарта. Помийте 4-6 яблук, видаліть серцевину та поріжте на середні шматочки.
 
Крок 3
Карамелізуйте яблука. На пательні на середньому вогні розтопіть 50 г вершкового масла 82,5%, додайте 2 ст. л. цукру та дочекайтеся, поки цукор повністю розчиниться. Викладіть до пательні  шматочки яблук і рівномірно розподіліть по всій поверхні.
 
Крок 4
Додайте 1 ч. л. кориці до яблук та трохи перемішайте лопаткою. 
 
Крок 5
Тушкуйте яблука протягом 3-5 хвилин, періодично перемішуючи. Вони повинні трохи пустити сік, але всередині залишатися твердими. 
 
Крок 6
Тісто дістаньте з холодильника та розкачайте між двох листів вощеного пергаменту. Розкочуйте до тих пір, поки воно не стане розміром з форму плюс бортики. Ми використали форму діаметром 28 см. 
 
Крок 7
Викладіть розкачане тісто в форму для запікання, рівномірно розподіліть по всій поверхні та щільно притисніть його до бортиків. 
 
Крок 8
Щоб бортики яблучного пирога вийшли рівними, зріжте всі надлишки тіста за допомогою ножа. 
 
Крок 9
Викладіть карамелізовані яблука в форму з тістом та рівномірно розподіліть їх по всьому периметру. Поставте тарт випікатися в духовку на 45 хвилин за температури 180 градусів. Готовий пиріг дістаньте з духовки та дайте йому повністю охолонути. Не хвилюйтесь, якщо вам спочатку здасться, що начинювання має дуже рідку консистенцію. У процесі охолодження яблучний пектин загусне.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати кабачкову ікру шматочками від Клопотенка за п'ять кроків.