Магія затертої капусти. Різдвяний рецепт української страви від шеф-кухаря Клопотенка

капуста

Затерта капуста - українська пісна страва, без якої важко уявити різдвяне застілля. Ця квашена капуста з пшоном ніби потрапляє на наші столи крізь століття, повідомляє Gorsovet.

Цю магію можна відчути вже у процесі приготування, особливо, якщо маєте вдома макітру, що залишилась від бабусі. Коли ви будете перетирати у ній товкачиком запарене пшоно, можна уявити собі ту атмосферу, яка панувала в хаті раніше. Уява переносить нас у час на 100 років назад, де напередодні свята жінки пораються біля печі, розпалюють вогонь та товчуть у макітрі пшоно, - каже Євген Клопотенко.

Здається, у страві нічого незвичного нема - всі смаки нам знайомі: квашена капуста, пшоно, цибулька. Але все це разом створює особливий настрій, що єднає. 

Інгредієнти:

  • 500 г квашеної капусти
  • 100 г пшона
  • 2 цибулини
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Висипте у миску 100 г пшона та ретельно промийте. Залийте окропом і залиште запарюватися на 20 хвилин.
 
Крок 2
Після цього перекладіть запарене пшоно у макітру та ретельно розтовчіть. Можна скористатися і блендером.
 
Крок 3
В іншу миску викладіть 500 г квашеної капусти, залийте водою та трохи промийте. Воду злийте.
 
Крок 4
Перекладіть промиту капусту у каструлю та залийте водою, щоб трохи її покривала. Варіть на маленькому вогні 10 хвилин після закипання води.
 
Крок 5
Очистьте 2 цибулини та наріжте дрібними кубиками. Додайте до капусти та проваріть все разом ще 10 хвилин.
 
Крок 6
Далі приблизно половину рідини злийте в окрему посудину, а до капусти з цибулею додайте перетерте пшоно. Присоліть і поперчіть, перемішайте. Варіть ще хвилин 15, до готовності пшона, за потреби доливаючи потроху рідини, яка залишилася після відварювання капусти.

Крок 7
Консистенція готової страви має нагадувати рідке картопляне пюре. Подавайте її зі шкварками або зі смаженою цибулею та лляною олією в пісному варіанті.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати різдвяну кутю за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.