Матеріал від старості розсипався: "слуга народу" Тищенко подарував тероборонівцям непридатні броніки (відео)

Народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко привіз одній зі столичних тероборон кілька бронежилетів, які після тестувань виявилися непридатними для захисту під час війни. А виготовили їх майже 40 років тому.

Про це повідомляє Горсовет з посиланням на "Слідство.Інфо".

1 квітня на один із блокпостів привезли три бронежилети та два мішки картоплі, тероборонці зраділи. Привіз таку гуманітарну допомогу народний депутат від партії «Слуга народу» Микола Тищенко, який обирався до парламенту у Святошинському районі, а зараз займається «гуманітаркою» та періодично зʼявляється на публіці із шевроном «Титан». 

У своєму пості від 2 квітня нардеп прозвітував про роботу:

Передали їжу та броніки наших захисникам. Ці броніки моя дружина та помічниці буквально привезли в Україну на собі. Чим доказали — наші жінки найпотужніші в світі».

Тероборонці прийняли допомогу від нардепа. Та за кілька днів зʼясувалося, що «броніки», які отримали на блокпосту Святошинської тероборони, мають суттєві проблеми, а саме — не захищають.

Захист бронежилетів від Миколи Тищенка і справді не працює, мʼякий захист бронежилетів легко пробивається ножем. Ці частини бронежилетів, наданих ТрО Миколою Тищенком, мають написи німецькою із вказанням року виробництва — 1983, та класу захисту — перший та другий. Ба більше, згодом захисники просто розрізали внутрішнє наповнення цього захисту — спеціальний матеріал, який мав би захищати від куль, від старості просто розсипався.

Крім мʼякого захисту, у отриманих бронежилетах були і пластини, щоправда, лише спереду. На пластинах не було жодного маркування, яке би позначало клас захисту. Та й перевірка «прострілюванням» теж показала її непридатність — тероборонці скористалися пістолетом Макарова із найменшим калібром, і куля від нього майже повністю пробила пластину. Тож якби на захисникові був такий жилет, і ворог би поцілив у нього із автомата, це могло б закінчитися трагічно.

Українські виробники броні кажуть, що принцип «краще хоч якийсь бронежилет, ніж ніякого» не працює — неправильний захист деформує кулю, і вона завдасть значно більшої шкоди, ніж просто поранення без «броніка». Адже без бронежилета куля може пройти наскрізь через тіло, а деформована через зіткнення з неякісним чи невідповідним бронежилетом може сильно пошкодити внутрішні органи.

Крім того, бронежилети від Тищенка не мали жодних документів. Кожен бронежилет повинен мати сертифікат, який підтверджує, що цю партію «броніків» перевірили, і вона справді захищає на тому рівні, який зазначений. 

Після отримання невтішних результатів, тероборонці намагалися спитати у Тищенка напряму, навіщо він привіз їм такі бронежилети.

Ми зверталися до Миколи Тищенка, просили допомоги святошинцям, позначили його (у соцмережах – Ред.), але жодної відповіді, навіть не переглядав, нічого нам не відповів, коментарі закрив», — розповів Віталій, один із представників Святошинської ТрО.

На дзвінки та повідомлення депутат теж не відповідав. Однак у червні вдалося отримати його коментар — Микола Тищенко відвідав один із заходів у столиці. Тоді журналісти й розпитали його про бронежилети, якість яких бачили на власні очі.

Спочатку нардеп заперечив, що бронежилети привезла його дружина, зазначивши, що йшлося про інші. Попри те, що у його повідомленні в соцмережах йдеться протилежне.

Вони прийшли на фонд, і ми зробили доставку», — зазначив Тищенко.

А на питання журналістів, чи він купував ці жилети, відповів:

Я не закупляв. Я взяв і тільки доставив логістичну доставку в той час, коли це цього потребувало».

Що ж стосується якості броні, яку нардеп привіз на блокпост, Тищенко спочатку відповів, що перевіряти жилети мають ті, хто їх носитиме, але згодом змінив позицію: «Ми його перевіряли, він витримував захист і всі свідчення, які сьогодні ви кажете, це просто не до мене». Та висловив здивування, чому журналісти вирішили, що це саме передані ним бронежилети, тому що «спілкується з хлопцями, і такої інформації немає».  

Блокування активістів Тищенко також заперечив. Натомість депутат підкреслив, що він здійснював лише логістичні послуги, і «як людина, як патріот, роблю все, що від мене залежить для того, щоб ми перемогли в нашій війні». 

Помічниця Тищенка також зазначила журналістам, що є відео, на якому тероборонці підтверджують, що для блокпостів це допустимий клас захисту. та його так і не діждались.

Раніше ми повідомляли, Коли чекати змін у війні: відомий астролог назвала точну дату.