Мер Філатов назвав сценарії, які можуть розгорнутися у Дніпрі взимку

филат

Україна має пережити вкрай важку зиму. Влада Дніпра вже підготувала схему для "сценарію середньої важкості. Про це розповів мер Борис Філатов, повідомляє Gorsovet з посиланням на видання Бабель.

За словами міського голови Дніпра, найближчим часом він планую вийти зі зверненням до громадян щодо майбутнього опалювального сезону. Філатов пояснив, що все залежить від схеми теплопостачання в кожній конкретній територіальній громаді. Для прикладу він нагадав про Кременчук, який живився від однієї станції, що була на Кременчуцькому НПЗ. Його розбомбили, відповідно, місто повністю залишилося без тепла. 

Є апокаліптичний сценарій, якщо завдадуть ударів по всіх наших потужностях, що передають тепло. Для сценарію середньої важкості у нас є схема, як ми перемикатимемо наші потужності. Ми теж закуповуємо генератори, звертаємось до великих підрядників і промислових підприємств. Вони знімають генератори зі своїх потужностей та дають нам можливості перекинути їх на житлові масиви. Ми закуповуємо різні альтернативні види палива, - розповів Борис Філатов.

Міський голова визнав, що взимку не обійдеться без масового відключення від опалення бюджетних закладів.

Щодо Дніпра, звичайно, зручніше, щоб люди виїжджали. Ми цього не приховуємо. У рамках підготовки до опалювального сезону ми плануємо масово відключати від опалення бюджетні заклади, бібліотеки, школи. Що меншим буде навантаження на опалювальну систему, то легше буде пережити зиму. Я з першого дня війни говорив, що в такій ситуації жінкам, літнім людям і дітям краще переїхати в безпечніше місце. Але при цьому мають працювати промислові підприємства, має створюватися продукція, працювати бізнес, сплачуватись податки. Ми не виграємо війну, якщо покладемо економіку, - пояснив мер Дніпра.

Також він прокоментував ймовірність апокаліптичного сценарію.

Я думаю, на апокаліптичний сценарій плану немає ні в кого. Наприклад, якщо застосують тактичну ядерну зброю або якщо щось станеться із Запорізькою АЕС. Про це краще не говорити. Я просто мало вірю в те, що вони одночасно поцілять по всіх наших міських теплових станціях і по водозаборах. Це технічно складно - і з військової точки зору, і з точки зору ППО. Навіщо ми підказуватимемо вирішення цих питань? - додав Борис Філатов.

Нагадаємо, Дніпропетровська область готується до опалювального сезону. Комунальники працюють в житлових будинках та на об’єктах соцсфери. Вже виконали 75% робіт. також ми розповідали, що у цьому опалювальному сезоні українців закликали подбати про економію ресурсів та збереження тепла.