Мінімум інгредієнтів. Як приготувати український картопляний пиріг від шеф-кухаря Клопотенка

пирог

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко радить приготувати український картопляний пиріг - баренчик, замість традиційних пирогів з тіста. Його дуже швидко та просто робити і для цього потрібна мінімальна кількість інгредієнтів, повідомляє Gorsovet.

Баренчик - це український аналог пастушого пирога, основним інгредієнтом якого є картопля. Її натирають на крупній тертці як для дерунів, а щоб урізноманітнити смак додають пікантного томатного соусу, аби страва стала соковитішою.

Поради

Оберіть солодкуватий сорт картоплі з низьким вмістом крохмалю, що не дасть їй розварюватися. Можна у картопляну суміш додати зелень: петрушку, кріп, а ще зелений горошок, кукурудзу та трішки дрібно порізаної цибулі порей, яка має більш м’який смак, аніж ріпчаста.

Обов’язково використовуйте кукурудзяну крупу, яка надасть страві характерної текстури. Її варто обрати й для "французької сорочки", аби у пирога була хрумка скоринка та щоб його було зручно виймати з форми.

Інгредієнти для пирога:

  • 1 кг картоплі
  • 4 ст. л. кукурудзяного борошна (+ для «французької сорочки»)
  • 4 ст. л. пшеничного борошна
  • 3 яйця
  • 150 мл вершків 33%
  • 5 гілочок чебрецю
  • 200 г вершкового масла (+20 г для «французької сорочки»)

Інгредієнти для томатного соусу:

  • 3-5 зубчиків часнику
  • ½ ч. л. перцю чилі
  • 1 ч. л. копченої солодкої паприки
  • 1 ч. л. паприки в пластівцях
  • 1 лимон
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 -3 ст. л. томатної пасти
  • 100 мл води
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт 

Крок 1
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів та дістаньте вершкове масло з холодильника.
 
Крок 2
Очистьте 1 кг картоплі та натріть на крупній тертці. Перекладіть у глибоку миску та не віджимайте, щоб пиріг вийшов соковитим. Додайте сіль та перець до смаку. Влийте 150 мл вершків 33%, вбийте 3 яйця, всипте 4 ст. л. кукурудзяного борошна та 4 ст. л. пшеничного. Саме кукурудзяне борошно надає страві характерної текстури, тому бажано не змінювати рецепт. Вершки беріть максимальної жирності, аби баренчик мав насичений смак.
 
Крок 3
Візьміть керамічну форму для пирога та зробіть «французьку сорочку», щоб баренчик не пристав до неї. Змастіть 20 г вершкового масла та присипте кукурудзяним борошном, залишки його висипте. Ви можете узяти будь-яку, але зауважте, що баренчик не має бути тонким, оскільки це вплине на соковитість страви.
 
Крок 4
Перекладіть картопляну масу у форму, розрівняйте ложкою. Зверху розкладіть 100 г вершкового масла, порізаного шматочками та притрусіть листочками з 4 гілочок чебрецю. Одну залиште для подачі. Також за бажанням можете використовувати сухий чебрець.
 
Крок 5
Поставте запікатися на 35-40 хвилин за температури 180 градусів в режимі конвекції. Зверху має з’явитися рум’яна скоринка.
 
Крок 6
Зробіть томатний соус. У сотейник викладіть 2-3 ст. л. томатної пасти, дрібно нарізані 3-5 зубчиків часнику, ½ ч. л. перцю чилі, 1 ч. л. копченої солодкої паприки та 1 ч. л. паприки в пластівцях. Додайте 100 мл води, 1 ст. л. цукру, сік та цедру одного лимона. Добре перемішайте, спробуйте, а потім додайте сіль та чорний мелений перець до смаку. За бажанням кількість прянощів можете зменшувати. Томатну пасту можна замінити свіжими томатами, натертими на тертці, чи пелаті. Випаровуйте рідину з томатного соусу на середньому вогні, поки він не згусне. У нас на це пішло 5 хвилин. Потім перебийте блендером до однорідної консистенції.
 
Крок 7
Дістаньте баренчик з духовки та нехай охолоне у формі. У вас ще залишилося 100 г вершкового масла, розтопіть їх на пательні. Наріжте картопляний пиріг порційними шматочками, полийте томатним соусом та розтопленим вершковим маслом. Прикрасьте листочками чебрецю.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати кабачкову ікру шматочками від Клопотенка за п'ять кроків.