Політолог пояснив, чому дніпровський кримінал рветься до влади

нарик

Дніпровська правозахисниця Наталя Ешонкулова та її чоловік вже кілька років намагаються судитися з людьми, яких пов'язують з кримінальним авторитетом Олександром Петровським (Наріком), повідомляє Gorsovet з посиланням на Дніпро TV

Жінці неодноразово погрожували, вона навіть пережила замах.

Вони корумпують прокурорів, правоохоронців й тому досягають необхідного для себе результату, - каже правозахисниця.

Наталя Ешонкулова зізнається, що вирішила оприлюдници ці факти, саме тому, що вона боїться та сподівається, що розголос її захистить від місцевого криміналітету.

Бандитів, які рвуться до влади, треба знати в обличчя, вважає політичний експерт Сергій Гайдай. На його думку, війна подарувала криміналітету другий шанс прорватися у владні кабінети.

До війни громадське суспільство, політики місцевого рівня почали витісняти криміналітет, який рвався до влади, а війна дала їм нову можливість якимось чином проявитись. До війни працювали такі інструменти, як вибори й багато хто з місцевих політиків навчився вигравати у них вибори. Я, як політтехнолог знаю, що вони (криміналітет) любили сітки, продуктові набори й благодійність так звану. Вони не вміли по іншому працювати... А війна дала їм другий шанс - виборів немає, влада зосереджена на виживанні на війні і ось вони почули, що їх час настав. Це дуже небезпечно. Особливо, коли центральна влада цього не розуміє, а інколи їй здається, що можна під час війни з ними домовитися, а інших представників місцевого самоврядування влада сприймає, як політичних конкурентів, то, звичайно, цей кримінал відчуває, що можливо це - їхній шанс, - каже Сергій Гайдай.

За його думкою, кримінал, який зберігся після 90-х дуже добре прихований. У нього є свої атакуючі репутацію компанії, ЗМІ, телеканали. Вони навчилися це добре використовувати, тому здається, що це звичайні політики.

Але у Дніпрі ще до війни, ми це пам'ятаємо ще з 2014 року,  була завжди боротьба між двома суспільствами: проукраїнським, яке розуміє, що Україна - це окрема країна, що Радянський Союз - це минуле, що треба будувати свою незалежну Україну, і що є агресор. І тіми людьми, які досі ностальгують по Радянському Союзу, для них важливий елемент зберегти російську мову, православіє, все інше. 

Останні бої за Дніпро між цими половинами - це дві виборчих компанії, на яких все ж більше дніпровців обрали Філатова. Тому сьогодня цей кримінал саме Філатова визначає своїм ворогом, і саме проти Філатова діє, - каже Гайдай.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як дніпровська братва та британський футбольний коментатор шукали партизанський рух на ринку "Озерка".