Працівники Державної міграційної служби України завдають шкоди інтересам власної країни - київський адвокат

ukr-optimized

Нині отримати громадянство України, це пройти своєрідний квест, витримати який здатен не кожен. Основною перешкодою юристи називають перепони, які чинить Державна міграційна служба. Київський адвокат Олексій Скорбач заявляє, працівники служби таким чином шкодять інтересам власної країни.

Про це повідомляє Gorsovet з посиланням на розслідування журналістів телеканалу "ДніпроTV".

Олексій Скорбач допомагає людям боротися за громадянство з 2011 року. За його словами, за законом, питання про надання громадянства має розглядатися 2-5 місяців. На практиці ж, установа в деяких випадках затягує це діло до 3-5 років: 

Міграційна служба дуже часто вигадує нові документи, хоча це заборонено. Наприклад вони люблять просити довідку про те, що вас не притягували до відповідальності на Батьківщині. Хоча для правової групи така довідка не передбачена. Вона передбачається, якщо ви йдете за указом Президента. Але міграційна служба вимагає її від всіх», - додає Олексій Скорбач.

Адвокат також зазначив, під час війни з’явилася ще одна проблема: люди, яких фактично змусили прийняти російське громадянство на окупованих територіях, зараз не можуть повернути собі український паспорт. Такі складнощі лише створюють корупційні схеми в країні:

Одна строчка, там просто прізвища йдуть в рядок на декілька рулонів. І щоб розглянули вашу справу, там є окремі працівники, які домовляються: «Ви хочете, щоб було скоріше?» – «Так, хочу». Тоді люди дають 2,3,5 тисяч доларів, і це прізвище магічним чином з’являється в указі Президента. От і все», - каже адвокат Олексій Скорбач.

Тим часом СБУ викрила на схемах легалізації росіян заступника очільника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області. Клієнтами були громадяни росії та країн з підвищеною терористичною загрозою з Близького Сходу та Центральної Азії.

Чиновник налагодив механізм безпідставного оформлення українських документів для нелегалів. Під його керівництвом учасники схеми «гарантували» іноземцям видачу посвідок на тимчасове або постійне проживання в Україні, а також посвідчення біженців. Крім того, ділки обіцяли нелегалам працевлаштування в Києві та Львові у сервісах швидкої доставки. Вартість послуг зловмисників становила від 10 до 15 тисяч доларів з людини, залежно від країни походження, типу документа і термінів його оформлення».

У Дніпрі ж ЗМІ пов’язують нового очільника міграційної служби області Богдана Чегіля із шахрайськими схемами для незаконного виїзду чоловіків призовного віку за кордон. Деякі видання зазначають, що, можливо, саме Богдан Чегіль допоміг Олександру Петровському виїхати за кордон. Тож журналісти надіслали запит до міграційної служби і чекають відповіді.

Раніше ми повідомляли, "Подарунок" від окупантів вибухнув поблизу службового авто запорізьких патрульних.

В Україні дешевшає картопля - експертна думка.