Проблеми, з якими домашні улюбленці найчастіше стикаються влітку: поради фахівців

sobaka-miach-leto

Свіже повітря, яскраве сонце та тепла погода... Літо – улюблена пора року для наших вихованців. Але літо не завжди означає повну відсутність ризиків для ваших чотирилапих друзів, тому ми поділимося порадами, які допоможуть вам подолати теплі місяці разом без шкоди для здоров'я. Про це повідомляє Gorsovet.

Хто найскладніше переносить спеку?

Найважче переносять спеку тварини із серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою та щенята до 5 місяців у них ще не сформувалася терморегуляція. Також важко гуляти під сонцем брахіцефалом - тваринам з плоскою будовою морди.

Найважче переносять спеку собаки брахіцефальних порід і породи у яких довга шерсть, це мопси, бульдоги, шпіци, пекінеси, чихуахуа та інші. Через коротку мордочку і звужені носові ходи їм набагато важче дихати гарячим повітрям, тому їм потрібно робити набагато більше дихальних рухів. Влітку таких порід зменшується збагачення крові киснем, що призводить до серцево-судинних розладів, а також виростають ризики отримати тепловий удар, – розповідає лікар ветеринар Дмитро Новак.

Перегрів та тепловий удар

Найсерйозніша і найпоширеніша сезонна проблема - це тепловий удар, який може статися з будь-якою твариною в результаті перегріву організму. Основні ознаки теплового удару включають тяжке дихання, втрату свідомості та збліднення слизових.

Якщо ви помітили ці симптоми у собаки, необхідно терміново перемістити її в прохолодне приміщення і надати першу допомогу: злегка зволожити вуха і лапи прохолодною водою, дати вихованцю попити. Після цього слід негайно вирушити з постраждалим до ветеринарної клініки. У ваших силах цього не допустити.

У спеку необхідно стежити за станом собаки, у неї завжди повинен бути доступ до темного прохолодного приміщення та чистої води. Не допускайте, щоб собака проводив багато часу під палючим сонцем або лежав на розжареному асфальті. Потрібно уникати вигулу у пік сонячної активності.

Також потрібно слідкувати за тим, щоб повітря в будинку було чистим та зволоженим, уникати фізичних навантажень вдень. Тварині повинен мати постійний доступ до чистої води.

Якщо сталося так, що тварина вдень на вулиці отримала перегрівання, господар може облити холодною водою або накрити собаку мокрим рушником, заспокоювати тварину рівним голосом, щоб тварина не панікувала, - ділиться лікар-ветеринар

Укуси комах та змій

Влітку комарів багато і за містом, і в його межах, вечорами, коли спека спадає, вони починають прицільно атакувати людей та собак.

Улюбленця можна захистити від цих та інших комах за допомогою спеціальних засобів. Придбати їх не проблема: різні варіанти є і у зоомагазинах, і у ветеринарних аптеках. Щоправда, спочатку треба визначити, що підійде саме вашому улюбленцю.

Основні рекомендації щодо вигулу собак влітку:

1.Гуляти рано вранці і пізно ввечері

2.Не застосовувати активні ігри, можна замінити на пошукові, або змінити маршрут прогулянки, так собака буде зайнята тим, що вивчатиме нову територію.

3.Завжди брати із собою на прогулянку прохолодну воду. Якщо собака починає активно дихати, одразу запропонувати їй води.

4.Уникати прогулянок асфальтом, вибирати місце в тіні.

5.У жодному разі не залишайте собаку в машині, навіть на 5 хвилин. До машини не надходить свіже повітря, собака дуже швидко отримає тепловий удар.

Раніше ми повідомляли, як приготувати малосольні огірки з йодованою сіллю