Реліктові дерева від трьох ректорів: у ботанічному саду ДНУ з'явилися новинки (фото)

8_VEL00253_a

10 саджанців реліктових видів висадили в ботанічному саду ДНУ ректори Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Сергій Оковитий і Ольга Поркуян. Віднині дерева стануть живими символами співдружності університетів.

Про це повідомляє Горсовет з посиланням на Інформаційно-аналітичне агентство Дніпровського національного університету.

1_VEL00223_a

З ініціативою «зеленого» подарунку дніпровським колегам виступили освітяни Далівського університету. Висадження дерев у ботанічному саду ДНУ – подяка дніпровцям за підтримку у непростий період життя, відколи Дніпровський національний університет гостинно відкрив двері для колег із тимчасово окупованих територій.

3_VEL00291_a(1)

 Колектив Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля щиро вдячний за те, що знайшов прихисток у Вашому університеті, – звернулася до ректора ДНУ Сергія Оковитого ректорка СНУ Ольга Поркуян. – Я пам’ятаю, як у складні часи вперше до Вас зателефонувала і попросила допомоги, а Ви без вагань відповіли: «Так, без сумніву, підтримаємо, допоможемо». І тепер мені хотілося б, щоб від нашої співпраці залишився дуже довгий слід. А що може бути довшим за ботанічний сад, який житиме роками. Бо дерева – це справжній символ життя і довговічності, мало що з ними може порівнятися…Тож нашою ідеєю було залишити у Дніпрі щось, що нагадувало би не лише нам, а, можливо, й поколінню майбутніх студентів ДНУ про те, що були, з одного боку, дуже важкі події, а з іншого – такі, що об’єднали всіх нас, наші університети і нашу країну. Життя триває. Маємо надію, що наші університети, як і ці дерева, після війни обов’язково розквітнуть. Відбудуємося, станемо ще сучаснішими, актуальнішими та інноваційнішими та зможемо на повну силу реалізувати нові проєкти.

5_VEL00302_a(1)

Ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара прихильно поставився до такої ініціативи далівців і запевнив: плідна співпраця між дніпровським та сєвєродонецьким університетами неодмінно продовжиться.

6_VEL00266_a

З очільницею Східноукраїнського національного університету ми познайомилися у Харкові на нараді ректорів, обмінялися візитівками і я дізнався, що Ольга Вікторівна – докторка технічних наук, професорка – випускниця фізтеху ДНУ. Тож, як виявилося, зв’язки у нас потужні – як у минулому, так і зараз, – розповів Сергій Іванович. – І надалі ми плануємо успішно співпрацювати на всіх можливих локаціях. Ректор Дніпровського національного університету також висловив надію, що саджанці вдало приймуться і стануть яскравим символом якнайшвидшої спільної перемоги над агресором. – Сподіваюся, після Перемоги ми, як класичні університети, кожен у своїх домівках продовжимо працювати і готувати наступне покоління – нашу гідну зміну в усіх сферах життя. Упевнений, висаджені сьогодні дерева символізуватимуть розквіт нашої держави і нашої співпраці. Бо як у природі все взаємопов’язане, так об’єднані й заклади вищої освіти України.

7_VEL00295_a

Для висадження пам’ятних дерев обрали сектор №35 ботанічного саду ДНУ. Усі відібрані екземпляри – особливі, бо належать до видів, нехарактерних для нашої кліматичної зони. Загалом, на прохання колег фахівці ботсаду підготували унікальні сорти, батьківщиною яких є різні частини світу. Це: чинара – гібридний вид європейського і східного платану, дуб ліванський (Близький Схід, узбережжя Туреччини), паротія перська –«залізне дерево» із Закавказзя, острія з кримських і кавказьких гір, тетрадіум Даніеля – еводія хубейська з однойменної провінції Китаю, північноамериканський ліквідамбр смолоносний із долини Міссурі та Міссісіпі. Молоді пагони цих екзотичних дерев працівники ботанічного саду ДНУ п’ять років плекали з насіння, отриманого за програмою обміну з європейськими ботанічними установами.

2_VEL00240_a

Ботанічний сад Дніпровського національного університету вже кілька разів проводив безкоштовні пізнавальні екскурсії для освітян-вимушених переселенців. Дехто з них навіть долучався у нас до волонтерства. Тож коли вони звернулися до нас з ідеєю насадження, ми з радістю відгукнулися. Адже завжди прагнемо поєднати корисне з красивим. Для цього надали колегам 10 саджанців і садовий інвентар, пояснили правила посадки, залучили на допомогу наших працівників. Сподіваємося, саджанці добре приживуться і радуватимуть наших відвідувачів, – сказав директор ботанічного саду ДНУ, доцент кафедри фізіології та інтродукції рослин Анатолій Кабар.