Салат до новорічного столу від шеф-кухаря Клопотенка

салат

Відомий шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко запропонував приготувати до новорічного столу оригіналий салат з язиком. Ніжне м’ясо, солоні огірочки, оливки та домашній майонез з пікантним хроном для заправки разом створюють чудовий смак, повідомляє Gorsovet.

Процес приготування доволі простий. Поки варяться язик та овочі, можна займатися іншими процесами – нарізати огірки та оливки, приготувати заправку.

Як правильно приготувати яловичий язик

Щоб салат вийшов ідеально смачним, важливо правильно вибрати й приготувати яловичий язик. Цей дієтичний продукт дуже ніжний та смачний, якщо знати кілька простих правил. По-перше, намагайтеся купити якомога більш свіжий язик та не беріть занадто великий, він може бути жорсткішим. По-друге, від свіжості язика і його розміру залежить і час приготування, від години до трьох. Щоб перевірити готовність, проштрикніть язик виделкою чи ножем. Якщо з нього виділяється прозорий сік, він вже готовий, якщо ж трохи мутнуватий – треба готувати ще. По-третє, під час приготування язик краще не солити, це може додати жорсткості. Для аромату додайте очищену морквину та лаврові листки, як у нашому випадку, також можна покласти духмяний перець.

Інгредієнти

  • 1 яловичий язик
  • 1 морква
  • 2 лаврових листки
  • 3 картоплі
  • 3 солоних огірка
  • 1 ст. л. білого консервованого хрону
  • 100 г оливок
  • 2 ст. л. домашнього майонезу
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт 

Крок 1
Яловичий язик промийте холодною водою, помістіть в каструлю або сотейник, залийте водою, щоб вона повністю його покривала. Додайте очищену моркву, 2 лаврових листки, посоліть і поперчіть до смаку. Доведіть до кипіння на великому вогні й варіть приблизно протягом години після закипання, зменшивши вогонь до мінімуму. Час залежить від розміру та свіжості. Тим часом помийте 3 картоплини та відваріть до готовності в іншій каструлі, це приблизно 30 хвилин. Потім охолодіть, очистьте і наріжте кубиками середнього розміру.
 
Крок 2
Готовий язик помістіть в ємність з холодною водою і почекайте, поки він охолоне. Якщо у вас є лід, додайте 5-6 кубиків у воду. Чим холодніша вода, тим простіше буде очистити шкіру. Моркву в салат ми не додавали, вона лише віддала свої аромати й смаки м’ясу. Але якщо маєте бажання, можете покласти і її.
 
Крок 3
Після того, як язик повністю охолоне, очистьте його від шкіри. Як правило, шкіра має знятись одним рухом, але якщо так не виходить, спробуйте зрізати її ножем.
 
Крок 4
Язик наріжте дрібними кубиками й додайте до миски з порізаною картоплею. Поріжте дрібними кубиками 100 г оливок та 3 солоних огірки, трохи дрібніше, ніж картоплю і язик.
 
Крок 5
Змішайте всі інгредієнти в мисці та заправте домашнім майонезом, приготованим за нашим рецептом.
 
Крок 6
Додайте до заправки 1 ст. л. консервованого білого хрону, він додасть салату пікантного смаку. Скуштуйте та за необхідності додайте солі та перцю.

Нагадаємо, раніше ми писали, як легко приготувати французький десерт за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.