Смак дитинства. Удосконалений тертий пиріг від шеф-кухара Клопотенка

пирог

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко зізнався, що коли йому хочеться солодкої випічки, від одразу думає про тертий пиріг, який йому у житинстві пекла мати, повідомляє Gorsovet.

Тертий пиріг дуже простий і смачний - це ідеальне поєднання для тих, хто любить швидкі рецепти. Клопотенко вніс у мамин рецепт свої коригування , які зробили смак ще більш насиченим і яскравим.

Складові для тесту:

  • 420 г борошна пшеничного
  • 200 г вершкового масла
  • 250 г цукру
  • 10 г цукру ванільного
  • 2 яйця
  • 10 г розпушувача
  • дрібка солі

Складові для начинки:

  • 400 г чорної смородини (свіжої чи замороженої)
  • 200 г цукру
  • 5 гілочок фіолетового базиліка

Покроковий рецепт:

Крок 1
Приготуйте начинку. Для цього з'єднайте в сотейнику чорну смородину (400 г) або інші ягоди з цукром (200 г). Поставте на сильний вогонь на 2-3 хвилини, щоб сік почав виділятись і цукор почав розчинятися. Не забувайте постійно помішувати ягоди, щоб вони не підгоріли. Тепер зменште вогонь до мінімуму та уварюйте масу протягом 15-20 хвилин. Як я перевіряю готовність варення? Перед тим, як його варити, я беру тарілку і відправляю її в морозилку охолонути. Для перевірки варення на готовність я капаю варення на холодну поверхню тарілки та нахиляю тарілку з боку на бік. Якщо крапля тримає свою форму і не розтікається при цих маніпуляціях, варення готове і його можна знімати з вогню. Якщо ще розтікається, потрібно проварити ще якийсь час.

пирог1

Крок 2
Листя базиліка (5 гілочок) дрібно наріжте і відправте в гаряче варення за кілька хвилин до готовності. Перемішайте. Начинка до пирога готова – можемо місити тісто.

пирог2

Крок 3
Вершкове масло (200 г) наріжте кубиками і перекладете в миску. Нехай воно трохи підтає за кімнатної температури.

пирог3

Крок 4
У миску з вершковим маслом додайте ванільний цукор (10 г), сіль і цукор (250 г).

пирог4

Крок 5
За допомогою віночка збийте масу до повного об'єднання та пишноти. Ви можете використовувати автоматичний міксер. Особисто мені ліньки мити посуд, тому я намагаюся обходитися мінімальною кількістю гаджетів. Вийде не гірше!

пирог5

Крок 6
Введіть по одному яйця (2 шт.) і продовжуйте збивати масу до однорідного стану.

пирог6

Крок 7
Тепер настав час додати борошно (420 г) та розпушувач (10 г).

пирог7

Крок 8
Замісіть м'яке та пластичне тісто. Намагайтеся місити його мінімально, пісочне тісто не любить перегрівання від тепла рук.

пирог8

Крок 9
Відокремте від загальної маси 1/3 тіста, це буде основа для пирога. Насправді є два варіанти приготування тертого пирога. Можна використовувати меншу частину як основу, а решту 2/3 тесту натерти зверху. Тоді пиріг буде більш пишним. Якщо ж ви хочете зробити пиріг тоншим і хрустким, то розкотіть 2/3 тіста, а меншу частину, що залишилася, відправте в морозилку, а потім натріть на тертці. Смак від цього особливо не зміниться.

пирог9

Крок 10
Оберніть велику частину тесту харчовою плівкою і заберіть у морозильну камеру на 30 хвилин. Нехай тісто трохи охолоне і підмерзне, так його зручніше натирати на тертку. Меншу частину тіста також оберніть харчовою плівкою та приберіть у холодильник, щоб воно відпочило, теж на 30 хвилин. Після цього воно стане ще пластичнішим і його буде зручно розкачувати.

пирог10

Крок 11
Дістаньте меншу частину тіста з холодильника і розкотіть між двома листами пергаменту пласт товщиною 3-4 мм. Перенесіть його прямо з нижнім пергаментом на лист і далі формуйте пиріг вже в ньому.

пирог11

Крок 12
Змастіть основу пирога вже охолодженим варенням. Дістаньте другу частину тіста з морозилки і натріть поверх варення на великій тертці, рівномірно розподіляючи по всій поверхні основи.

пирог12

Крок 13
Відправте в духовку із температурою 180 градусів на 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підрум'янитися. Готовому пирогу дайте трохи охолонути і наріжте порційними шматочками.

пирог13

Раніше ми публікували рецепт ніжних картопляників з грибами від Клопотенка.