Як приготувати ніжні картопляники з грибами від Клопотенка

картоп

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував цікавий рецепт страви з картоплі - картопляники. Для начинки він вибрав гриби із цибулею. Це трохи нагадує картопляні зрази з грибами, лише набагато смачніше. Картопляники випікаються в духовці, а не смажаться в маслі і виходять божественно ніжними, а соус ідеально доповнює цю страву, повідомляє Gorsovet.

Складові для картопляників:

  • 5-6 картоплин
  • 200 г пшеничного борошна
  • 3 яйця
  • 200 г печериць
  • 20-25 г вершкового масла 82,5%
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • 2 зубчики часнику

Складові для соусу жу:

  • 200-300 г яловичих кісток
  • 15-20 мл білого сухого вина
  • 1 цибуля
  • 2-3 щіпки солі

Покроковий рецепт

Крок 1
Картопля (5-6 шт.) очистіть і наріжте невеликими довільними кубиками. Головне, щоб вони були приблизно однаковими і картопля проварилася поступово. Кубики картоплі покладіть у сотейник, додайте 2 зубчики часнику та сіль за смаком. Залийте водою та відваріть приблизно 20 хв. до готовності картоплі.

картоп1

Крок 2
Злийте воду з готової картоплі, витягніть зубчики часнику, вони були потрібні для аромату, і зробіть пюре. Тут важливо залишити в пюре якнайменше рідини, так тісто для картопляників вийде ідеальної консистенції. У картопляне пюре додайте 2 жовтки і посоліть до смаку. Перемішайте до одержання однорідної консистенції.

картоп2

Крок 3
Додати приблизно 200 г борошна. Якщо ви відчуваєте, що муки трохи не вистачає, можна додати ще трохи. Добре вимішайте тісто, воно має бути щільним і не падати з ложки.

картоп3

Крок 4
Печериці (200 г) добре промийте і порубайте дуже дрібним кубиком. Очистіть одну цибулину і наріжте її приблизно таким же дрібним кубиком, як гриби.

картоп4

Крок 5
Розігрійте сковороду із 1 ст. л. рослинної олії та обсмажте гриби до випарювання рідини. Потім зменшіть вогонь і додайте до грибів кубики цибулі. Смажте на невеликому вогні до прозорості цибулі. Готові гриби з цибулею викладете на серветку, щоб усунути зайву вологу і жир.

картоп5

Крок 6

Сформуйте з картопляного тіста коло як для вареників. Викладіть начинку з грибів.

картоп6

Ккрок 7
Закрийте начинку шаром тіста і сформуйте кульку приблизно як для пиріжків. Я рекомендую змочити руки в холодній воді, тому картопляне тісто не буде липнути до рук.

картоп7

Крок 8
Змастіть підготовлені картопляники яєчним жовтком і випікайте у духовці при 180 градусах приблизно 20 хвилин.

картоп8

Крок 9

Тепер приготуйте соус жу. У ту ж сковороду, де смажили гриби з цибулею, викладіть кістки (200-300 г), трохи присипані борошном. Смажте на сильному вогні без олії приблизно 4-5 хв до утворення рум'яної скоринки.

картоп9

Крок 10
Потім викладіть кістки зі сковороди і дайте їй охолонути приблизно хвилину. Потім поверніть сковороду на середній вогонь та додайте 15-20 г вина.

картоп10

Крок 11
Потім додайте 20-25 г вершкового масла|мастила| і посоліть за смаком. Зачекайте кілька хвилин до випаровування вина. Так ви отримаєте ідеально смачний соус.

картоп11

Крок 12
По можливості готовий соус краще процідити через сито, він буде досить концентрованим. Готові картопляники збризкайте соусом або вмочіть у нього і подавайте до столу гарячими.

картоп12

Нагадаємо, ми публікували рецепт курячих крильць в медово-соєвому соусі від шеф-кухара Клопотенка.