Сьогодні Міжнародний День Кіно. Наш земляк Данило Сахненко вважається засновником українського кіно

Данило Сахненко

28 грудня - Міжнародний День кіно. Саме у цей день у 1895 році відбувся перший комерційний кіносеанс "рухомих картинок"  братів Люм'єр.  В українському Катеринославі мешкав у той час вже двадцятирічний Данило Сахненко. Його потім назвуть піонером українського кіно. Про ці факти пише Gorsovet з посиланням на медіа Суспільне

афіша Люмьєр

На два роки раніше за кіносенс Люм'єрів  у Парижі, в Україні вже демонстрував свою "рухому фотографію" харків' янин Альфред Федецький. Один з показів відбувся у грудні 1896 року і в Катеринославі.

Хтозна, можливо на цьому сеансі в Катеринославі побував двадцятирічний Данило Сахненко. Але по-справжньому сінематограф вразив молоду людину лише у 1908 році, коли в Катеринослав приїхав німецький підприємець Зайлер з кіноапаратом і створив тут «електробіоскоп» (кінотеатр). На будівництві «біоскопу» Зайлер примітив кмітливого хлопця Данька Сахненка і невдовзі доручив йому крутити ручку кіноапарата. Через півроку Сахненко отримав посаду кіномеханіка, а потім — старшого механіка.

біоскоп Зайлера

Згодом, 1908 року, навіть не маючи спеціальної освіти, Данило зміг стати кореспондентом французького кіножурналу фірми братів Пате. «Пате» надала йому знімальний апарат і кіноплівку.

280px-Дніпрові_пороги_1920

Сахненко зафільмував велику повінь та епідемію холери в місті. Пізніше карбував на плівку значущі політичні події: перші демонстрації прихильників соціалістичних ідей, прихід у місто Нестора Махна, похорони бійців УНР, загиблих в боях із більшовиками.

кінотеатр

Після отримання у власність від «Пате» кінокамери Сахненко зміг взяти участь у першому в Україні кінопідприємстві, яке називалось «Південноросійське синематографічне акціонерне товариство Сахненко, Щетинін і Ко».

У вересні 1911 року це товариство розпочало зйомки історичного фільму «Запорізька Січ» – про кошового отамана Івана Сірка й козаків, які боронили українські землі у боях проти татар і турків. Цю 50-хвилинну стрічку вважають першим українським повнометражним ігровим фільмом. Втім зберіглося всього чотири кадри стрічки. Ось один з них.

кадр з фільму Сахненка

З 23-х фільмів, знятих Сахненком, повністю зберігся лише один – драма «Умер бедняга в больнице военной» (1916). У ній Сахненко виступав кінооператором. Оригінал зберігається в архіві кінофотодокументів за кордоном, а копію 2010-го повернули до Дніпра.

мемор дошка Сахненку

2011 року Данилові Сахненку відкрили пам’ятну дошку на фасаді кінотеатру «Родина». На меморіальному знаку немає зображення кінорежисера – його портрет дослідникам поки не вдалось знайти.

Те, що ми не маємо зараз майже нічого з доробок першого українського кінематографіста, змушує приділяти більш уваги людям, які роблять цю справу сьогодні.

Раніше ми писали про закулісся театру опери та балету