Триумфи та трагедія "Метеору". Легендарному дніпровському стадіону 56 років

MyCollages - 2022-08-12T162034.714

56 років тому у Дніпрі з'явився новий стадіон з космічної назвою - "Метеор". Він вміщував трохи більше 30 тисяч глядачів та був оснащений зеленим килимом футбольного поля, легкоатлетичними доріжками та секторами, численними ігровими майданчиками та спортивним залом. Урочисте відкриття стадіону відбулось 12 серпня 1966 року. Про це повідомляє Gorsovet.

Розкішний на ті часи стадіон належав Спортивному клубу "Метеор", який з 1962 року був відкритий на базі "Південного машинобудівного заводу". Ударними темпами у Дніпропетровську розвивалася не лише космічна галузь, але й спортивний рух. Лише Спортклуб "Метеор" за чотири роки до відкриття стадіону підготовив 11 Майстрів Спорту СРСР міжнародного класу, 103 Майстри Спорту СРСР, 894 кандидати та першорозрядники та 11766 спортсменів масових видів спорту.

метеор5

У ті часи "Південмаш" мав необмежені матеріальні можливості й міг дозволити собі активне будівництво спортивних споруд. А вони були необхідні, адже місцевим спортсменам не вистачало місця для тренувань. 

З самого початку "Метеор" став головною ареною для місцевої футбольної команди "Дніпро". Тут вона тренувалась та двічі (1983 и 1989) ставала чемпіоном СРСР. Після переїзду основи команди на "Дніпро Арену" на "Метеорі" хозяйнувала команда "Дніпро-2".

метеорметеор3

Найпам'ятнішою зустріччю на "Метеорі" був матч між Дніпром та московським "Спартаком", коли господарі поля вперше стали чемпіонами країни.

У 1088 році "Метеор" вперше прийняв міжнародний футбольний матч - з французським "Бордо". 

Траплялись на стадіоні й трагедії. У 1981 році на матчі між "Дніпром" та московським "Спартаком" було яблуку нема де впасти. Вболювальники не лише зайняли всі місця - вони заповнили всі проходи й навіть сиділи на деревах. Після матчу розпалений натовп кинувся до виходу, але були відчинені не всі ворота і сталася тиснява. Постраждали кілька десятків уболівальників, а семеро загинули.

З'являвся стадіон "Метеор" і у радянському кіно. Наприклад, у художній стрічці "Вітя Глушаков друг апачей". А ось з фільму "Рідня" відзняті з висоти кадри з "Метеором" були вирізані, адже за стадіоном виднівся секретний "Південмаш".

З осені 2014 року до літа 2015-го "Метеор" був тимчасовою домашнєю ареною маріупольського "Іллічівця".

Окрім футбольних матчів проводилися головні культурно-видовищні заходи міста, а також піротехнічні шоу та концерти вітчизняних та зарубіжних зірок шоу-бізнесу.

метеор1метеор4

Нагадаємо, 43 роки тому у небі над Дніпропетровщиною сталася наймасштабніша в СРСР авіакатастрофа.