У Дніпрі медики ледве врятували чоловіка, який сам собі призначив знеболюючий препарат

табл3

Медики звертають увагу на те, що почастішали випадки шлунково-кишкових кровотеч у зв'язку з неконтрольованим прийомом знеболюючих лікарських засобів, повідомляє Gorsovet.

У Дніпрі медики швидкої допомоги врятували 35-річного чоловіка, який зловживав знеболюючим препаратом, який він приймав без призначення лікаря. Такі знеболювальні називають нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗП). Про це у соцмережі написав медик Влад Боднюк.

До єдиної центральної диспетчерської "103" надійшов виклик: мати викликає 35-ти річному сину - було блювання кров'ю, втрата свідомості, після тривалого прийому НПЗП у зв'язку з болем у шлунку, - йдеться у повідомленні.

На виклик прибула бригада Новокодацької підстанції Обласного центру екстреної медичної допомоги.

Після ретельного огляду, збору анамнезу та інструментального длслідження (ЕКГ, УЗД, глюкотест, пульсоксиметрії) встановлено діагноз шлунково-кишкова кровотеча. Надано допомогу згідно чинного протоколу лікування ШКК та госпіталізовано до профільного закладу міста, - розповідає медик.

Він нагадав, що прийом НПЗП має серйозні наслідки, тому має бути погоджений з сімейним лікарем.

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) щороку застосовують понад 30 млн людей в усьому світі. НПЗП набули великого поширення завдяки доступності: препарати цього класу відпускають як за рецептом, так і без нього. Незважаючи на доведену ефективність НПЗП при лікуванні болю, підвищеної температури і запалення, часто їх застосування пов’язано з деякими несприятливими побічними ефектами. НПЗП асоціюються з нирковими (затримка рідини, гіперкаліємія, вторинна гіпертензія) і кардіоваскулярними небажаними явищами (судинні події, гіпертензія), проте основними побічними ефектами під час прийому НПЗП є ускладнення з боку шлунково-кишкового тракту (ШКТ), які охоплюють гастрит, гастропатію, виразки, перфорації, а також ентеропатію та шлунково-кишкову кровотечу.
Такі фактори ризику, як похилий вік, наявність супутніх захворювань (наприклад, виразкової хвороби, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), стриктури стравоходу, системного склерозу з ураженням стравоходу і шлунка, цирозу печінки, захворювань серцево-судинної системи), тривале застосування НПЗП, інфекція Helicobacter pylori, куріння і хронічний алкоголізм, а також застосовувані одночасно з НПЗП лікарські препарати, підвищують імовірність розвитку НПЗП-індукованої шлунково-кишкової кровотечі, - пояснив медик.

табл1табл

Нагадаємо, у Дніпрі в басейні під час тренування ледве не потонув юний спортсмен.