У Дніпрі в сквері Прибрежний помітили дивовижних зелених птахів (Фото)

пти1

Нещодавно у сквері Прибережному було помічено пару молодих співочих птахів, що оселилися тут. І це нас тішить та дивує водночас — тому що ця зелена зона — одна з найновіших, і ще не має густих дерев для гніздування. Також цей сквер щодня відвідується сотнями людей: тут і занняття з джампінгу під музику, і водні забавки для дітей, і змагання галасливих скейтерів, і веселий лай з майданчику для собак. Про це повідомляє  Горсовет  з посиланням на Департамент парків та рекреації Дніпровської міської ради.

І все ж таки, саме тут оселилися Зеленяки!

пти2

Ці співочі птахи розміром не більше горобця. Свою назву отримали через оливково-зелене оперення, з жовтими смугами на крилах.

Зеленяк мешкає по всій Європі. Цей птах не боїться людей, і найчастіше селиться у змішаних лісах, в садах і старих парках.
 Харчується насінням, бруньками та ягодами. Своїм масивним дзьобом він зриває ягоди тису, кизильника і глоду, а насіння ірги виїдає з плодів, навіть не обриваючи їх. Може дістати найтвердіше насіння і розбити кісточки черешні.

 Ці товариські птахи об'єднуються у великі зграї, які розсаджуються на деревах і, якщо їх сполохати, разом піднімаються в повітря. Увечері вся зграя збирається на високому дереві, а згодом ховаються на ніч в кущах чи живоплотах.

Шлюбний період триває з квітня до серпня. У них буває до 3 виводків на рік, кожний з яких супроводжується "повітряними шлюбними танцями": самець починає залицяння піснею в польоті. Махаючи крилами, птах зупиняється в повітрі і кружляє. У цей час він схожий на метелика, а його пісня з переливчастими трелями нагадує канарковий спів — за що зеленяки й отримали назву «лісові канарки».

пти3

Самці без втоми співають: літаючи в повітрі, сидячи на деревах чи дахах будинків. Вони співають своїм самкам впродовж усього гніздового періоду — з ранньої весни і до кінця літа.

Самка в'є з гілочок, трави та моху гніздо у формі чаши, і вистилає його м'яким пір'ям. Перше "весняне" гніздо вона будує в гілках хвойних дерев або в колючих чагарниках, оскільки на листяних деревах ще мало листя, щоб заховати гніздо. А друге "літнє" гніздо зазвичай влаштовує вже на листяних деревах.

пти4

Поки самка висиджує яйця, протягом 12-14 днів, турботу про неї повністю бере на себе самець. А годують пташенят обидва батьки.
За 2 тижні пташенята вже вибираються з гнізда та починають літати, приступаючи до самостійного життя.

пти5

Нашадаємо, раніше ми писали Вдома залишилася дружина, донька, мати: у бою поліг Сергій Маковійчук з Дніпропетровщини Панахида відбудеться16 липня о 13:00 в Козацькій церкві Пресвятої Покрови ПЦУ

Стало відомо, якими ракетами ударив ворог по школі у Синельниківському районі.   Агресор здійснив ракетний удар по місцевій загальноосвітній школі у селищі міського типу Просяна Синельниківського району. Страшні руйнування звичайної школи, закладу в якому навчалися місцеві діти та виховувалась гідна молодь. Вкотре росія показує всьому світу, що здатна воювати тільки з закладами цивільної інфраструктури та забирати у дітей можливість отримувати гідну освіту