Ветеран серед торгових центрів. 84 роки тому у Дніпрі відкрили Центральний універмаг

цум1

84 роки тому, 30 грудня 1938-го, у Дніпрі було відкрито Центральний універмаг (ЦУМ), який можна вважати ветераном серед торгових центрів нашого міста. Саме ця споруда асоціюється з центром міста. До того ж мало хто з мешканців Дніпра жодного разу не призначав зустрічі "біля ЦУМу", повідомляє Gorsovet.

Будівлю ЦУМу збудовано у неокласичному стилі за проектом відомого дніпропетровського архітектора Олександра Красносільського (1877 – 1944 гг.), який зробив значний внесок у формування архітектурного вигляду Катеринослава - Дніпропетровська.

Олександр Красносільський створив неординарну в архітектурному відношенні будівлю, яка стала символом епохи. За розмірами та якістю обробки колонада головного фасаду досі залишається неперевершеною - тут вперше і єдиний раз у Дніпропетровську було використано таке масштабне облицювання великими гранітними блоками. 

Під час Другої світової війни будівлю ЦУМу спалили німецькі окупанти під час відступу. До цього вони утримували там 11000 євреїв, яких потім погнали на розстріл. Магазин німці використовували як склад.

З війни споруда вийшла пошкодженою більш, ніж наполовину, але відразу ж після звільнення міста його почали відновлювати. Автором проекту відновлення став архітектор Г.Л. Швецько-Вінецький. Вже 1944 року універмаг частково відкрився, повністю відновлений 1948 року. З 1959 року він називався Центральним. Після реконструкції 1970-1973 років. будівля набула більш сучасного вигляду, а в 2000 році його знову реконструювали  - добудували скляну ротонду, розширили торгові площі, універмаг набув білш сучасного виду.

цумцум2цум3

цум900

Раніше ми писали, 27 років тому під Новий рік Дніпро став третім містом України з метрополітеном.