Ворог вів штурмові дії в бік Запоріжжя: наші захисники наносять контрудари

летит

В Україні триває 71-та доба війни осії проти України. Яка ситуація у Запорізькій області на 5 травня – повідомили у Штабі Сил оборони Запорізького краю, передає Горсовет.

Загальна ситуація по Запорізькій області

Загальна обстановка на південно-східному напрямку суттєвих змін не зазнала.
Ворог не полишає спроб ведення маневрів та атак на території області. Вів штурмові дії у напрямку міста Оріхів та прилеглих населених пунктів, успіху не мав. Основні зусилля зосереджує на напрямках Гуляйполя, Оріхова, Великої Новосілки.

Окупанти намагаються наростити темпи активних дій в східній частині області, щоб оточити сили ЗС України на Донецькому напрямку.

Для досягнення визначеної мети противник намагається завдавати втрат підрозділам Сил оборони, проводить перегрупування та посилення своїх військ, нарощує систему логістичного забезпечення.

Де ведуться бої

Разом з цим, локальні бої ведуться по всій лінії зіткнення.
Українські захисники тримають оборону, в окремих місцях наносять конрудари.
На рубежах тимчасово зайнятих територіях області противник продовжує укріплюватися, поновлює склад своїх підрозділів, наносить вогневі ураження не тільки по військових позиціях українських воїнів, а й здебільшого по мирних селах, селищах та містах.

Так, окупанти вели обстріли в напрямку населених пунктів із застосуванням літака Су-25, танку, реактивної системи залпового вогню «Град», ствольної артилерії, 120 мм мінометів та крупнокаліберних кулеметів, стрілецької зброї за наступними напрямками:

Полтавка, Велика Новосліка, Кам’янське, Малинівка, Новомиколаївка, Ольгівське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Березове, Новоандріївка, Оріхів, Успенівка, Червоне, Гуляйполе, Павлівка, Времівка, Бурлацьке, Білогір’я, Виноградівка.

Завдаючи ракетних та артилерійських ударів ворог знищує об’єкти цивільної інфраструктури, шляхи автомобільних та залізничних сполучень, електростанції та мирні житлові будинки, постійно ставить під загрозу життя цивільних громадян.

Рашисти вчергове намагалися здійснити ракетний обстріл обласного центру, але відмінно спрацювали наші підрозділи ППО.

Порушення за порушенням

Російські терористичні війська продовжують цинічно порушувати норми Міжнародного гуманітарного права та правила ведення війни, блокують ініціативи щодо евакуації цивільних жителів із окупованих населених пунктів, відмовляються погоджувати гуманітарні маршрути.
Окупанти постійно проводять інформаційно-психологічний вплив на жителів окупованих територій, розповсюджують брехливу інформацію через інформаційні бюлетені та телеграм-пабліки, ведуть ворожу пропаганду. Здійснюють погрози та фізичний тиск на керівників легітимних органів місцевої влади та їх родини, місцеве населення з метою організації, проведення фейкових виборів (псевдореферендумів) та створення російських органів влади.

Про цивільне населення в окупованих територіях

На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області продовжуються терористично-насильницькі дії з боку російських злочинців щодо цивільного населення. 

Такі дії заохочуються їх військовим командуванням. 

В м. Гуляйполе, Пологівського району на городі власного домоволодіння виявлено тіло місцевого чоловіка 1988 р.н., який загинув під час російського артилерійського обстрілу.
Також було частково пошкоджено будинок.
В результаті артилерійських обстрілів, які вчинили російські терористи в місті Оріхів було зруйновано 1 будинок, частково пошкоджено 9 квартир, 6 будинків та складські приміщення.
В с. Білогіря, Пологівського району в результаті рашистського артилерійського обстрілу частково пошкоджені адміністративні будівлі місцевої бібліотеки та будинок культури.
Наразі по даним фактам здійснюються процесуальні дії щодо відкриття кримінального провадження за статтею «Порушення законів та звичаїв війни».

Російські дикуни на тимчасово зайнятих територіях продовжують займатись мародерство

У м. Мелітополь російські терористи із загрозою застосування зброї заволоділи автомобілем «Шевроле-Авео», який належав місцевому жителю.
Військовослужбовці Сил оборони на Запорізькому напрямку продовжують виконують завдання з відсічі та стримування російської агресії, надають адекватну відповідь ворогу та знищують його живу силу та техніку.
Протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було знищено:
  особового складу/ 29 осіб, 39 поранено, 1 взято в полон;
  бойових броньованих машин/ 11 од, захоплено 2 од. БМП;
  152мм гаубиць Д-20/ 1 од;
  автомобільної техніки/ 12 од.

Рух опору на окупованих територіях

Активно продовжує розвиватися Руху опору в тимчасово зайнятих агресором містах та селах.
Після підриву залізничного мостового переходу поблизу Якимівки, окупанти шукають цих "диверсантів".
Так, у Мелітополі, Якимівці та районі провели численні обшуки - у приватних будинках, на підприємствах моторного заводу тощо.

У Бердянську також діє українське підпілля: місцеві вночі чули постріли поблизу порту. Після цього російські військові почали активно проводити обшуки по місту.

Підрозділи Запорізької окремої бригади територіальної оборони продовжують виконувати поставлені завдання, ведуть оборонні дії завдаючи втрат противнику по всій довжині лінії фронту в зоні відповідальності.

Підрозділи Національної поліції продовжують виконувати завдання із забезпечення громадського порядку, здійснюють патрулювання та супроводження колон.
Підрозділи ДСНС проводять ліквідацію наслідків в місцях де були проведені артилерійські обстріли, очищують місцевість від мін та вибухових предметів.

м. Запоріжжя продовжує жити в прифронтових умовах. Продовжують стабільно працювати комунальні служби, підприємства критичної інфраструктури.
В області продовжують будувати додаткові оборонні споруди.

Які населені пункти залишаються непідконтрольними

Тимчасово непідконтрольними територіями області залишаються населені пункти: Бердянського району, Мелітопольського району, Василівського району, Пологівського району (окрім м. Оріхів та м. Гуляйполе).

Де в Запорізькій області не працює мобільний зв’язок

Відсутній мобільний зв’язок операторів «Водафон» та «Київстар» в м. Пологи, м. Токмак, м. Гуляйполе, м. Кам’янка-Дніпровська та смт. Веселе.

Продовжується направлення гуманітарних вантажів на окуповані території області. Військова адміністрація збирає списки потреб та згідно з ними відправляє гуманітарні вантажі, щоб забезпечити жителів районів необхідним.

Які зміни в Кирилівці

До Кирилівки та селищ громади повернулися евакуаційні автобуси, які у Запоріжжі вдалося завантажити гуманітарною допомогою. У район привезли крупи, консерви, борошно, засоби гігієни, дитяче харчування тощо.

Як повідомили у сільраді, частину гуманітарки вже доставлено до будинку літніх людей у с. Давидівка. А іншу частину допомоги будуть видавати потребуючим: соціально незахищеним категоріям населення.

Нагадаємо, раніше ми писали В Днепре некоторые районы из-за аварии остались без воды (Адреса)