Як підготуватися до блекауту. Поради фахівців

свет 1920_25

"Без світла, але без вас" - девіз українців під час блекауту та регулярних відключень світла. Через ракетні удари окупантів по критичній інфраструктурі, діють екстрені відключення електроенергії. Українці пристосовуються до незвичного режиму. Чим себе займають дніпряни, коли немає світла і  та зв’язку. Про це пише Gorsovet з посиланням на Дніпро TV.

Дніпрян блекаутом не налякати. В місті вперше за багато років відключили світло 70 відсоткам споживачів. Тож люди викручуються, як можуть. В хід пішла навіть стара чавунна праска.

Навчились навіть розважатись без телефонів та інтернету. Гуртуються й дістають з полиць настільні ігри, починають більше читати.

Ну ось, бачите, гуляемо з дитиною по місту нашому гарному. Є настільні ігри, в які ми граємо. Є дитячі, є дорослі, - розповідає дніпрянин Дмитро.

Читаю книги, в’яжу, сімейними справами, якими можна без світла займатися, - каже дніпрянка Наталля.

Медики навіть без світла рятують людські життя: в операційних вмикають ліхтарики. Дніпровські акушери 2 доби працювали в надскладних умовах.

І в нас десь якась хвилина така: що трапилось. Ми знали, що є повітряна тривога, що бомблять Україну, а потім все — повний інформаційний вакуум. Ми всім колективом гутруємося і розуміємо, що нам треба робити: переключати всі наші розетки нашого живлення, викликати електриків, щоб нам допомогли. Буквально 5 хвилин — і ми всі виконували свою роботу, - розповідає Катерина, завідувачка пологового відділення.

Під час блекауту поліція Дніпропетровщини збільшила кількість патрулів.

Зазвичай у нас в Дніпропетровській області заступає близько 300 нарядів поліції, але вчора ми вивели на вулиці 530 нарядів. Завдяки вжитим заходам недопущення жодного майнового злочинна, ніяких мародерство в області не було, - каже начальник управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області Сергій Мороз.

Що треба робити у випадку повторення повного блекауту? Ракети ще летітимуть, і окупанти не приховують, що атакуватимуть енергетику України. Тож блекаут може повторитись. Фахівці радять людям підготуватись. Тож ось основні поради:

  1. Зробіть запаси води не менше як на одну-три доби, тобто у резерві має бути від 10 літрів питної та технічної води.
  2. Запасіться їжею, яка не псується та не потребує приготування. Наприклад: консерви, сухі сніданки або локшина швидкого приготування.
  3. Складіть аптечку необхідних ліків на екстрений випадок. Це пігулки від головного болю та отруєння, для зниження температури, чай проти застуди, зеленка, пластирі, бинт та джгут.
  4. Закупіть ліхтарі, свічки, сірники, павербанки. Намагайтеся тримати телефон постійно зарядженим та придбайте радіо на батарейках.
  5. Придбайте мапу вашого міста та України. Домовтеся з рідними та близькими, де зустрінетесь у випадку екстреної ситуації та відсутності зв’язку.

Крім того, можна звернутись до Пунктів Незламності, які щодня облаштовують по всій країні. Там можна підзарядити телефон та зігрітися.

Нагадаємо, ми писали, як у Дніпрі працюють Пункти незламності у закладах соціального захисту.