Як приготувати ідеальний жульєн за рецептом шеф-кухаря Клопотенка
Поєднані у жульєні соковите м’ясо, ароматні гриби і пікантна сирна скоринка доводять, що ці продукти створені один для одного та утворюють ідеальний варіант закуски, повідомляє Gorsovet.
За словами відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, насправді жульєн - це не страва, а спосіб нарізки овочів тонкою соломкою, який вигадали французи.
У сучасній французькій кулінарії жульєном можуть називати салати або супи з овочами, нарізаними таким способом. У нас жульєном називається порційна запіканка з грибів під сиром. Можливо, спочатку і в цьому рецепті овочі нарізали тонкою соломкою, але тепер це, мабуть, забулося, і для приготування жульєну нарізка не має особливого значення. Але сама собою грибна запіканка з вершками і сирною скоринкою - чудова ідея. Саме тому я пропоную приготувати вам жульєн з куркою і грибами. І не в маленьких кокотницях, а у великій формі. Щоб усім вистачило, - каже Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
- 400 г печериці
- 250-300 г філе зі стегна курки
- 1 шт. цибулі ріпчастої
- 20 г вершкового масла
- 1 ст. л. Оливкова олія
- 2 зубчика часнику
- 100 г сиру Брі
- 100 г твердого сиру
- 50-100 мл Вершки (33% жирності)
- 1-2 дрібки меленого мускатного горіху
- за смаком сіль та перець
Покроковий рецепт:
Крок 1
Розігрійте духовку до 180 градусів. Два зубчика часнику почистить та дрібно поріжте. Одну цибулину почистіть і поріжте середнім кубиком. Замість звичайної ріпчастої цибулі можете використовувати білу - вона менш їдка.
Крок 2
Гриби (400 г) помийте і поріжте на шматочки середнього розміру. Для приготування цієї страви ви можете використовувати печериці або гливи, а можете зробити грибний мікс.
Крок 3
Куряче філе (250 г) зачистіть від жиру і поріжте тонкими смужками. Я рекомендую брати філе зі стегон. Якщо не знайдете такого в супермаркеті, купіть стегна і зріжте філе самостійно, попередньо видаливши шкіру.
Крок 4
Розігрійте пательню із сумішшю вершкового масла (20 г) і 1 ст. л. оливкової олії. Я рекомендую робити саме так, повірте, буде смачніше.
Крок 5
Викладіть до пательні порізані часник та цибулю і обсмажте 2-3 хвилини до прозорості.
Крок 6
Додайте до цибулі порізані гриби і тушкуйте ще 3-4 хвилини.
Крок 7
Додайте до пательні шматки курки, посоліть за смаком і обсмажуйте ще протягом 4-5 хвилин.
Крок 8
Сир брі (100 г) поріжте невеликими шматочками. У цьому рецепті він виступає у якості соусу для грибів і курки.
Крок 9
Додайте до пательні шматочки сиру брі та 1-2 дрібки мускатного горіха. Тушкуйте приблизно хвилину, поки сир не розплавиться. Потім додайте 50-100 мл вершків, регулюйте їх кількість в залежності від консистенції. Потрібно, щоб маса не була дуже рідкою, але і не стала сухою.
Крок 10
Перекладіть суміш у форму для запікання необхідного розміру. Я готував жульєн в одній формі розміром 18×13 см, але за бажанням ви можете запікати його в невеликих порційних формах.
Крок 11
Поперчіть за смаком і притрусіть жульєн сиром, натертим на крупну тертку (100 г), поставте у духовку на 15-20 хвилин, поки сир не розтане і не візьметься золотавою скоринкою.
Нагадаю, раніше ми писали, як приготувати смачні вареники з сиром за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.