Як приготувати корисну гарбузову кашу за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

MyCollages - 2022-10-21T184246.119

Яскравий гарбуз - справжній осінній скарб, а крихітне золотаве насіння пшона з давніх-давен є важливою харчовою культурою у багатьох країнах світу. І, звісно, Україна не виключення. Якщо їх поєднати разом, виходить надзвичайно поживна та смачна страва, вважає відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Про це повідомляє Gorsovet.

Клопотенко пропонує спочатку проварити кашу на плиті, а потім запекти у духовці. Так вона набуває якогось неповторного смаку. Духовка робить насіння пшона більш пухким та ніжним, саме тому вони краще просочуються насиченим гарбузовим смаком. І аромат буде незрівнянним!

Поради:

  • Обирайте для приготування правильний гарбуз. Найкраще підійдуть мускатні сорти - вони мають більш насичений смак м’якоті та яскравіший колір. За формою такі гарбузи нагадують гітару, бо вони трохи видовжені.
  • Пшоно перед приготуванням радимо кілька разів промити під проточною водою. Це трохи пришвидшить процес приготування, прибере зайву гіркоту та дасть йому можливість розкритися у страві.
  • Якщо ви хочете зробити пісну страву, замініть молоко на воду. Але з молоком смак каші буде більш ніжним.
  • За бажанням додайте до готової страви родзинки, сухофрукти або подрібнені горіхи.

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 200 г пшона
  • 1 л молока
  • 4 ст. л. цукру
  • 1 паличка кориці
  • 100 г вершкового масла
  • 1 дрібка солі
  • квітки нагідок (за бажанням)

Покроковий рецепт:

Крок 1
Очистьте 500 г гарбуза від шкірки та насіння. Наріжте овоч дрібними кубиками приблизно однакового розміру, так він приготується рівномірно.
 
Крок 2
Декілька разів ретельно промийте 200 г пшона. Викладіть у каструлю та залийте 1 л молока. Додайте 4 ст. л. цукру і дрібку солі. Розігрійте духовку до температури 180 градусів.
 
Крок 3
У каструлю до пшона з молоком викладіть кубики гарбуза. Додайте 50 г вершкового масла та паличку кориці. Варіть на невеликому вогні протягом 20 хвилин, періодично помішуючи кашу.
 
Крок 4
Напівготову гарбузово-пшоняну кашу викладіть у казанок чи форму для запікання, паличку кориці дістаньте. Викладіть зверху 50 г вершкового масла. Поставте у розігріту до 180 градусів духовку ще на 30 хвилин.
 
Крок 5
Дістаньте кашу з духовки та дайте їй трохи охолонути. Подавайте до столу теплою. За бажанням прикрасьте квітками нагідок, тобто календули, вони нададуть страві особливого аромату.

Раніше ми публікували рецепт квашеної капусти за три дні від Євгена Клопотенка.