Як приготувати на Святвечір солодке блюдо, смак якого вписаний в ДНК українців

засипане

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує українцям на Святвечір зробити солодку пісну страну з пшоном - Засипане. Він вважає, що його смак вписаний в нашу ДНК. З назви зрозуміло, що треба щось засипати. Так і є. На Тернопільщині донині зберігся рецепт солодкого Засипаного з узваром та сухофруктами із нього, повідомляє Gorsovet.

Для узвару беріть суміш різних фруктів - яблуко, груша, сливи, вишні. Пшоно обов’язково залийте окропом та залиште на 10-15 хвилин. Це потрібно для того, щоб прибрати ймовірну гіркоту в ньому. Це чи не найважливіший лайфхак для будь-якої страви з цієї крупи. Потім добре промийте та додавайте в страву. А солодкість забезпечить мед. Якщо немає, підійде й цукор. 

Інгредієнти: 

  • 200 г суміші сухофруктів 
  • 350 мл води 
  • 100 г цукру (або меду) 
  • 100 г пшона 
  • 100 г вишень у власному соку  

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Запарте пшоно. Поки воно позбавляється гіркоти і набухає, помийте 200 г суміші сухофруктів, перекладіть у каструлю, залийте 350 мл води та варіть до їх м’якості. Це займе приблизно 20 хвилин. Додайте 100 г вишень у власному соку та 100 г цукру чи рідкого меду. Перемішайте та злийте половину рідини в окрему ємність.
 
Крок 2
Додайте у каструлю 100 г пшона та варіть на повільному вогні 10 хвилин. Спробуйте. Якщо не достатньо солодко, доведіть до смаку цукром або рідким медом. Залиште остигати за кімнатної температури, потім переставте в холодильник на годину. Після цього страва готова - можна подавати та споживати.

Раніше ми писали про те, як для Святвечіра зробити яворівську капусту.