Як приготувати найсмачніший борщ за сімейним рецептом шеф-кухаря Клопотенка
Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко розкрив секрети борщу, який готують в його родині. За його словами, він поєднав два різних рецепта цієї страви, якими користувалися його батько та матір. Такий борщ сподобався усім й саме він тепер вважається сімейним, повідомляє Gorsovet.
Секрети приготування борщу:
З кулінарної точки зору унікальний смак борщу обумовлений балансом солодкого, кислого й ароматного. Тому, якщо ви хочете приготувати смачний борщ, вам потрібно постійно про це пам’ятати.
Бульйон. Це основа борщу і він може бути будь-яким - м’ясним, овочевим і навіть рибним. Головна умова - насичений.
Буряк. Овоч можна запікати в духовці, а потім натирати і додавати в засмажку. Можна варити і навіть готувати на вугіллі. Останній варіант вийде дуже ароматним. Візьміть буряк, помийте та загорніть у фольгу в декілька шарів і покладіть на вугілля. Періодично перевертайте і готуйте протягом 30-40 хвилин.
Спеції. Класичний варіант спецій для борщу - сіль, лавровий лист, духмяний перець і чорний мелений перець. Але борщ - це ароматна страва, тому можна експериментувати, додаючи перець чилі, копчену паприку, трохи чебрецю й розмарину.
Я об’їздив усю Україну та точно знаю, що не існує класичного рецепту борщу, тому що у кожної сім’ї свої вподобання. Я теж люблю експериментувати, тому у мене є рецепти борщу з копченою грушею й чорносливом, із квашеною капустою й медом, із квашеними томатами, кропивою, квасолею та навіть на буряковому квасі й із вишнями, - каже Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
- 300 г свинячих реберець
- 3 квашені томати
- 2 картоплини
- 1 буряк
- 1 морква
- 1 цибуля
- 3 горошини духмяного перцю
- 2 лаврові листки
- ¼ капустини
- 1 ст. л. томатної пасти
- 1 ч. л. приправи до м'яса ТМ Varto
- ½ склянки квасолі
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 1 пучок кропиви
- 3 зубчики часнику
- сіль, цукор і перець до смаку
- 3 л води
- сметана до смаку для подачі
Покроковий рецепт:
Крок 1
Візьміть 300 г свинячих реберець, помийте, зачисьте від зайвих плівок і наріжте сегментами по одному або два ребра. Покладіть їх у каструлю з водою, додайте 3 горошини духмяного перцю й 2 лаврових листки. Приготуйте бульйон на тихому вогні протягом 30 хвилин.
Крок 2
Далі візьміть овочі: одну моркву, часник, цибулю та буряк, помийте і очистіть. Цибулю наріжте середнім кубиком, моркву натріть на крупній тертці, часник розчавіть лезом ножа. У розігріту пательню налийте соняшникову олію та додайте моркву й цибулю. Смажте на середньому вогні протягом 5 хвилин.
Крок 3
Буряк натріть на крупній тертці та додайте до засмажки. Посипте 1 ч. л. приправи до м'яса ТМ Varto. Готуйте ще 3 хвилини.
Крок 4
У засмажку додайте 1 ст. л. томатної пасти і 2 ополоника бульйону. Тушкуйте овочі ще 5 хвилин.
Крок 5
Візьміть дві картоплі, очистіть і наріжте кубиками середнього розміру. Додайте в бульйон.
Крок 6
Перекладіть засмажку в каструлю до бульйону.
Крок 7
Візьміть ¼ капустини, наріжте та додайте до борщу. Варіть ще 5 хвилин. Додайте ½ склянки попередньо відвареної квасолі.
Крок 8
Посоліть і поперчіть до смаку. У кінці приготування візьміть 3 квашених томати і вичавіть їх у борщ, додайте нарізаний пучок кропиви. Проваріть ще 5 хвилин і подавайте до столу зі сметаною.
Нагадаємо, раніше ми публікували найпростіший рецепт пампушок з часником від шеф-кухаря Клопотенка.