Як приготувати найсмачніший борщ за сімейним рецептом шеф-кухаря Клопотенка

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко розкрив секрети борщу, який готують в його родині. За його словами, він поєднав два різних рецепта цієї страви, якими користувалися його батько та матір. Такий борщ сподобався усім й саме він тепер вважається сімейним, повідомляє Gorsovet.

Секрети приготування борщу:

З кулінарної точки зору унікальний смак борщу обумовлений балансом солодкого, кислого й ароматного. Тому, якщо ви хочете приготувати смачний борщ, вам потрібно постійно про це пам’ятати.

Бульйон. Це основа борщу і він може бути будь-яким - м’ясним, овочевим і навіть рибним. Головна умова - насичений. 

Буряк. Овоч можна запікати в духовці, а потім натирати і додавати в засмажку. Можна варити і навіть готувати на вугіллі. Останній варіант вийде дуже ароматним. Візьміть буряк, помийте та загорніть у фольгу в декілька шарів і покладіть на вугілля. Періодично перевертайте і готуйте протягом 30-40 хвилин. 

Спеції. Класичний варіант спецій для борщу - сіль, лавровий лист, духмяний перець і чорний мелений перець. Але борщ - це ароматна страва, тому можна експериментувати, додаючи перець чилі, копчену паприку, трохи чебрецю й розмарину.

Я об’їздив усю Україну та точно знаю, що не існує класичного рецепту борщу, тому що у кожної сім’ї свої вподобання. Я теж люблю експериментувати, тому у мене є рецепти борщу з копченою грушею й чорносливом, із квашеною капустою й медом, із квашеними томатами, кропивою, квасолею та навіть на буряковому квасі й із вишнями, - каже Євген Клопотенко.

 

Інгредієнти:

  • 300 г свинячих реберець
  • 3 квашені томати
  • 2 картоплини
  • 1 буряк
  • 1 морква
  • 1 цибуля
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 2 лаврові листки
  • ¼ капустини
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 1 ч. л. приправи до м'яса ТМ Varto
  • ½ склянки квасолі
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 пучок кропиви
  • 3 зубчики часнику
  • сіль, цукор і перець до смаку
  • 3 л води
  • сметана до смаку для подачі

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Візьміть 300 г свинячих реберець, помийте, зачисьте від зайвих плівок і наріжте сегментами по одному або два ребра. Покладіть їх у каструлю з водою, додайте 3 горошини духмяного перцю й 2 лаврових листки. Приготуйте бульйон на тихому вогні протягом 30 хвилин. 
 
Крок 2
Далі візьміть овочі: одну моркву, часник, цибулю та буряк, помийте і очистіть. Цибулю наріжте середнім кубиком, моркву натріть на крупній тертці, часник розчавіть лезом ножа. У розігріту пательню налийте соняшникову олію та додайте моркву й цибулю. Смажте на середньому вогні протягом 5 хвилин.
 
Крок 3
Буряк натріть на крупній тертці та додайте до засмажки. Посипте 1 ч. л. приправи до м'яса ТМ Varto. Готуйте ще 3 хвилини.
 
Крок 4
У засмажку додайте 1 ст. л. томатної пасти і 2 ополоника бульйону. Тушкуйте овочі ще 5 хвилин.
 
Крок 5
Візьміть дві картоплі, очистіть і наріжте кубиками середнього розміру. Додайте в бульйон.
 
Крок 6
Перекладіть засмажку в каструлю до бульйону.
 
Крок 7
Візьміть ¼ капустини, наріжте та додайте до борщу. Варіть ще 5 хвилин. Додайте ½ склянки попередньо відвареної квасолі.
 
Крок 8
Посоліть і поперчіть до смаку. У кінці приготування візьміть 3 квашених томати і вичавіть їх у борщ, додайте нарізаний пучок кропиви. Проваріть ще 5 хвилин і подавайте до столу зі сметаною.

Нагадаємо, раніше ми публікували найпростіший рецепт пампушок з часником від шеф-кухаря Клопотенка.