Як приготувати смачний холодець на свинині за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

холодець

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко радить приготувати страву під назвою драглі - це практично те ж саме, що і відомий усім з дитинства холодець. Згуслий та охолоджений відвар з подрібненими шматочками м’яса, який після приготування ставиться у холодильник для захолодження, повідомляє Gorsovet.

Захолоджування - один з методів приготування м’яса, який виник ще за періоду Київської Русі. Звісно, що у ті часи, коли був відсутній холодильник, драглі готували лише у зимову пору року. Щоб страву захолодити, посуд виносили у домашню вістебку чи комору. Така їжа була поживною і ситною, і з часом міцно закріпила свої позиції в меню, коли за столами відзначали урочисті події та свята.

За словами Клопотенка, холодець можна зробити з будь-якого м’яса: свинини, яловичини, індичатини чи курятини. 

Секрети приготування смачних драглів

  • Давніше драглі згущували виварюванням кісток та хрящів. Процес тривав чи не півдня. Сьогодні клейкість бульйону забезпечує промисловий желатин чи агар-агар, який додають у бульйон. Це дозволяє значно скоротити час приготування.
  • Щоб м’ясний навар був прозорим, намагайтеся не доводити його до кипіння. Щойно він почне закипати, одразу прикручуйте інтенсивність вогню та варіть на низькій температурі.
  • Коли варите м’ясо, можна до каструлі покласти цілу очищену морквину та шматок кореня селери. Виймете їх після приготування навару.
  • До тарілки чи форми з готовою стравою можна покласти листочки зеленої петрушки, половинку відвареного і розрізаного навпіл яйця. Цей декор надасть страві апетитного вигляду.

Інгредієнти:

  • 500 г нежирної свинини
  • 2 л води
  • 30 г желатину
  • 2–3 зубчики часнику
  • 3–4 горошини духмяного перцю
  • 2–3 лаврові листи
  • до смаку сіль

Для соусу:

  • 2 зубчики часнику
  • 1/4 гострого перцю чилі
  • 2 ч. л. білого хрону

Покроковий рецепт:

Крок 1
Пісну свинину (500 г) зачистьте від плівок та наріжте невеличкими шматками. Залийте водою та доведіть до кипіння. Варіть 2-3 хвилини. Злийте воду й ретельно промийте шматочки свинини.
 
Крок 2
Знову покладіть м’ясо у каструлю та залийте чистою водою, додайте 2-3 зубчика розчавленого часника, духмяний перець, лавровий лист і готуйте на малому вогні 1 годину. Доведіть до смаку сіллю.
 
Крок 3
Дістаньте м’ясо. Розберіть його на волокна у порційні форми чи тарілки.
 
Крок 4
У гарячому бульйоні розпустіть замочений заздалегідь та проціджений желатин і залийте цим розчином форми чи тарілки з м’ясом. Коли бульйон охолоне, переставте посуд в холодильник і залиште на 2-3 години, щоб драглі застигли.
 
Крок 5
Для соусу подрібніть 2 зубчики часнику, 1/4 гострого перцю чилі та змішайте з 2 ч. л. хрона. Подавайте драглі з соусом.

Нагадаємо, ми писали, як приготувати найтонші млинці за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.